2024. július 17., szerda

Kinevezések és lemondások az MNT előtt

A szerdai XXXI. rendes ülésén a Magyar Nemzeti Tanács elfogadta az idei évi első pótköltségvetését, amelynek bevételi és kiadási oldala is mintegy 2,4 millió dinárral kevesebb, mint a költségvetésben. A bevételi és a kiadási oldalon nagyjából 444,3 millió dinár szerepel.

Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatala elnökének az indoklásából kiderült, hogy a tartományi költségvetésből mintegy 1 millió dinárral kap többet az MNT az eltervezetteknél. Az iskolabusz-projektum tekintetében is változás figyelhető meg, mivel az MNT a Nagybecskereki Diáksegélyező Egyesület javára lemondott az eddig erre a célra előirányzott összegről. A Nagybecskerek területén működtetett iskolabuszok költségeinek a fedezésére a jövőben a helyi Diáksegélyező Egyesület pályázik majd a Bethlen Gábor Alapnál – magyarázta Várkonyi, hozzátéve, hogy a beiskolázási csomagokra tervezett pénzeket sikerült növelni a pótköltségvetésben. Erre a célra 2,2 millió dinárt különített el a tanács.

Az újvidéki Európa Kollégium bebútorozására 59,9 millió dinárt tervezett be az MNT a pótköltségvetésben – emelte ki Várkonyi.

Külföldi adomány formájában az MNT az idén mintegy 478,6 millió dinárra, a szerbiai köztársasági költségvetésből 59,6 millió dinárra, a tartományi költségvetésből pedig nagyjából 23,6 millió dinárra számíthat. Az önkormányzatok megközelítőleg 6,5 millió dinárral támogatják az MNT programjainak a megvalósítását.

A kultúrához kapcsolódó területekre a tanács nagyjából 9,8 millió dinárt tervez fordítani, a közoktatási és a felsőoktatási projektumokra 224,2 millió dinárt, a tájékoztatásra pedig 10,9 millió dinárt. A tájékoztatásra szánt keretösszegből 6,1 millió dinárt a Pannónia Alapítvány rendes működési támogatására különítettek el, 1,5 millió dinárt pedig a Pannon RTV számára. Az egyéb kiadások, támogatások összegét 31,7 millió dinárban határozták meg.

Az ülés folytatásában az MNT támogatta Szenttamás község iskoláskor előtti intézményeinek és általános iskoláinak a hálózatára vonatkozó javaslatot. Joó Horti Lívia, a Közoktatási Bizottság elnöke elmondta, hogy Szenttamáson kilenc óvodai épületben zajlik iskoláskor előtti oktatás és nevelés. Ebből kettőben zajlik és zajlana a jövőben is magyar nyelvű oktatás. A négy általános iskolából egyben, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában folyik magyar oktatás.

Dr. Káich Katalin, professor emeritus, az MNT Felsőoktatási és Tudományügyi Bizottságának tagja, a képviselői kérdés lehetőségével élve arról beszélt, hogy míg annyit emlegetik a különböző új fakultások alapítását, addig senki sem foglakozik az alapkérdéssel, a szakemberekkel. Ahhoz, hogy szakembereink legyenek, az MNT-nek el kellene fogadnia egy tudományos stratégiát – emelte ki Káich, majd emlékeztetett, hogy a 2006-ban megalakult szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart a szakemberhiány miatt jogilag még midig nem sikerült verifikálni. A Felsőoktatási Bizottságnak el kellene kezdenie kidolgozni a tudományos stratégiát, a tanácsnak pedig közben kellene járnia annak érdekében, hogy bővüljön azoknak a tudományos folyóiratoknak a listája, amelyekben publikálniuk kell a felsőoktatási intézményekben munkára pályázó tanároknak – fejtegette Káich.

A továbbiakban a tanács jóváhagyta ifj. Virág Gábor lemondását a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Igazgatóbizottsági tagsági funkciójáról. Őt az MNT a közelmúltban a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatói tisztségének a betöltésére javasolta, ezért az érintett összeférhetetlenségre hivatkozva lemondott igazgatóbizottsági tagságáról. Helyére a tanács Szűgyi Ferenc felsőhegyi lakost, néprajz szakos bölcsészt javasolta. A lemondást és a kinevezést a Vajdaság Autonóm Tartomány kormányának kell megerősítenie.

Rácz Szabó László ennek a két napirendi pontnak a kapcsán fejezte ki elégedetlenségét amiatt, hogy az úgynevezett ellenzék véleményét senki nem kéri ki a kinevezések témájában. Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke válaszul kifejtette, hogy ez bizottsági jogkör, és Rácz Szabó kérését továbbítani fogja az illetékes bizottságnak.

Az ülés folytatásában a tanács elfogadta Túri Gábor és Muškinja Heinrich Anikó lemondását tagságukról a Nyelvhasználati Bizottságban, valamint megerősítette az elhunyt Mgr. Dolinszky Árpád tag tagságának megszűnését a Tájékoztatási Bizottságában, végül pedig megerősítette Ft. Nagy József zentai lakos, plébános kinevezését tagként az MNT Demográfiai Akciótervét kidolgozó munkatestületbe.

Korhecz kérte a képviselőket, hogy lehetőségükhöz mérten egyéni adományokkal járuljanak hozzá a pacséri Nyúl család megsegítéséhez. Maga a KH is megkísérel segíteni a sokgyermekes, házát elveszítő családnak – hangsúlyozta Korhecz.

Utolsó napirendi pontként az MNT kinevezte Kozma Zoltánt, a Pannon RTV főszerkesztőjét a Pannónia Alapítvány igazgatóhelyettesi tisztségére. Simon Erzsébet Zita, az MNT tájékoztatási kérdésekkel megbízott tanácsosa indoklásában a Pannónia Alapítvány Igazgatóbizottságának az indoklását olvasta fel:

– A Pannon RTV vezetésében az elmúlt egy évben jelentősen megszaporodtak az elvégzendő feladatok. Ez részben az átalakulással, részben pedig a gazdagabb műsorkínálattal magyarázható. Az igazgató nem tudja maradéktalanul ellátni az összes feladatot. Kozma eddigi munkájával igazolta az iránta tanúsított bizalmat. Azon fiatal tehetségek, újságírók közé tartozik, akik az elkövetkező években komoly vezetői pozíciókat tölthetnek majd be. Fontos, hogy a Pannon RTV vezetésében is egyre nagyobb szerepet vállaljanak a fiatal tehetségek – olvasta az indoklást Simon.