2024. augusztus 10., szombat

Vučević: Az átfogó jólét a célunk

A Szerb Köztársaság kormányának első száz napját értékelte Miloš Vučević miniszterelnök

Milos Vučević miniszterelnök ma, a kormány 100 napjának megünneplésén kijelentette, hogy a vezetése alatt álló kormány a folyamatosság kormánya, a 2012-es változástól kezdve, Aleksandar Vučić két kormányán és Ana Brnabić három kormányán keresztül, egészen a mai napig. Hangsúlyozta, hogy ennek a kormánynak a célja az állampolgárok átfogó jóléte.

– Számunkra a folyamatosság kérdése egyúttal identitás kérdése is. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a Szerb Köztársaság kormányaként Önökhöz, hazánk polgáraihoz a belgrádi Néprajzi Múzeumból szólunk, amely népünk történelmének szívében áll, és kultúránk örökségének szimbóluma. Ez a hely nem csupán egy múzeum, hanem múltunk őrzője, és emlékeztető mindarra, amik őseink voltak, valamint inspiráció arra, amit tisztelnünk kell, és amit a jövőben meg fogunk valósítani – mondta Vučević. Hozzátette, hogy a kormány ma az emberekért van itt, valamint minden szerb emberért, bárhol is éljen, és mindenkiért, aki hisz egy erősebb és jobb Szerbiában.

– Szerbia működik, mert szilárd alapokon áll, melyek gazdag történelemben gyökereznek, és átszövik országunk minden szegletét. Ez a történelem összeköt minket gyökereinkkel és őseinkkel, és erőt ad, hogy újra és újra folytassuk, és soha ne adjuk fel népünket és Szerbiát – mondta Vučević.

Kiemelte, hogy a szerbek és minden szerbiai állampolgár büszke a múltjára, és elszánt arra, hogy megőrizze identitását, ugyanakkor békében éljen a régió összes népével.

– Ezért ma Szerbia erős és stabil, és bátran néz a biztos jövő elé. Kötelességünk megőrizni kulturális örökségünket, ápolni hagyományainkat és biztosítani államunk integritását. A kultúra nemcsak örökség, hanem híd a jövő felé, amelyben együtt fogunk társadalmat építeni, amely méltó őseinkhez, de mindenekelőtt felelősségteljes a jövő nemzedékei iránt – jelentette ki a miniszterelnök.

Kiemelte, hogy Szerbia helyzete a világban ma stabil és tiszteletre méltó, elsősorban annak köszönhetően, hogy meg tudtuk őrizni hagyományos értékeinket, miközben társadalomként és államként is modernizálódtunk.

– És ez nem zárja ki egymást. Éppen ellenkezőleg, ha sikeresek akarunk lenni, modernizációnknak és átfogó fejlődésünknek népünk és államunk történelmi gyökerein kell alapulnia – mondta Vučević. Hozzátette, hogy ennek a kormánynak az átfogó jólét a célja.

– Azt szeretnénk, hogy minden állampolgár jól éljen, hogy munkát találjanak, és ezáltal hozzájáruljanak országunk fejlődéséhez és életminőségük javításához. Szerbia ereje az embereiben rejlik, valamint az oktatás és fejlődés iránti elkötelezettségünkben, elsősorban az emberi erőforrások fejlesztésében, amely biztos jövőt és fényesebb kilátásokat garantál mindannyiunk számára – zárta gondolatait a miniszterelnök.

A kormány folytatja a családok támogatását, az első gyermek után 500 000 dináros segítség jár.

Milos Vučević, Szerbia miniszterelnöke ma elmondta, hogy a szerb kormány folytatni fogja a családok támogatását és gondozását, és várhatóan hamarosan elfogadásra kerül egy új törvény, amely 500 000 dináros támogatást ír elő az első gyermekre, míg a negyedik gyermek után 3 180 000 dinárt.

– Ez az összeg a 2024-ben született gyermekekre vonatkozik. Az első gyermek után 500 000 dináros egyszeri kifizetést terveztünk. A második gyermek után 600 000 dinárt 24 egyenlő havi részletben. A harmadik gyermek után 2 280 000 dinárt 120 egyenlő havi részletben. A negyedik gyermek után 3 180 000 dinárt 120 egyenlő havi részletben – mondta Vučević a Szerb Köztársaság kormányának első száz napjának tevékenységéről szóló jelentés bemutatásán Szerbia működik mottóval.

Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben az első gyermek után az állam 310 eurót különített el, míg most az első gyermek 4 300 eurót fog kapni.

– A harmadik gyermek esetében 2012-ben Szerbiában 2 177 eurót kaphattak. Amikor a Szerb Képviselőház támogatja a kormány és az illetékes minisztérium által kidolgozott javaslatot, Szerbiában a harmadik gyermek után 19 450 eurót fognak kapni. Azt hiszem, mindenkinek világos, milyen jelentős és fontos lépésről és előrelépésről van szó népünk és a család, mint társadalmunk alapja és tartópillére megőrzésének érdekében – hangsúlyozta Vučević.

Hozzátette, hogy Aleksandar Vučić, Szerbia elnökének kezdeményezésére elkészült a szerbiai 59 szülészet teljes elemzése.

– Célunk és kötelességünk, hogy 2027-ig elvégezzük a szülészetek modernizálásához, rekonstrukciójához és új részek kiépítéséhez szükséges összes munkálatot. Jelenleg több szülészeten folynak munkálatok, mint például Borban, Majdanpeken, Knjaževacon, Negotinban és Kladovóban. De ez nem a vége, ez csak a kezdete annak, amit ezen a területen tennünk kell – hangsúlyozta Vučević. A pénzügyekről szólva Vučević kiemelte, hogy a szerb gazdaság fejlődik, és a pénzügyi stabilitás nagyobb növekedést és jólétet tesz lehetővé.

– GDP-növekedésünk lehetővé teszi számunkra, hogy megvalósítsuk mindazt, amit az Ugrás a jövőbe projekt keretében célul tűztünk ki magunk elé. És ez a növekedés nem csupán statisztikai mutató és szám, hanem az alapja és feltétele a bérek és nyugdíjak növekedésének – mondta Vučević.

Hozzátette, hogy az első negyedévben a GDP-növekedés 4,7% volt, és az első becslések szerint 2024 második negyedévében 4,2% lesz.

Vučević hozzátette, hogy a GDP-növekedés magával hozza a bérek és nyugdíjak emelkedését, és kiemelte, hogy 2024 májusában az átlagos nettó bér Szerbiában 855 euró volt.

– Nem akarunk itt megállni. Célunk, hogy 2024 végére a szerbiai átlagbér elérje a 927 eurót. Nem is olyan régen, 2012-ben az átlagbér Szerbiában 366 euró volt – mondta Vučević.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány a Ugrás a jövőbe program keretében vállalta, hogy 2027 végéig az átlagbér 1 400 euró lesz Szerbiában.

– Legalább 10%-os nyugdíjnövekedést várunk, és bízom benne, hogy meglesz a gazdasági és pénzügyi erőnk és stabilitásunk, hogy ezt meg is valósítsuk. A GDP egy főre jutó értéke 12 évvel ezelőtt 4 677 euró volt, ma pedig 11 507 euró – mondta Vučević.

Nyitókép: Fotó:Tanjug