2024. szeptember 13., péntek

Szerbia lépései öt pontban

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke a nyilvánossághoz fordult

Ma a legfájóbb pontunk kétségtelenül Koszovó – kezdte beszédét a szerb elnök.
Koszovó helyzetével kapcsolatban Szerbia elnöke ma a nyilvánossághoz fordult. Elmondta, hogy Szerbia nehéz jogi-politikai helyzetben van a Koszovóval kapcsolatos kérdésekben. A kialakult helyzetben Szerbia lépései öt területre vannak felosztva.

– November végéig 60 világvezetővel, miniszterelnökökkel és elnökökkel fogok találkozni, és mindenkinek bemutatom a Koszovóval kapcsolatos tényeket – mondta Vučić.

Az eseményt az RTS első csatornája közvetítette.

– Az intézkedések, amelyeket hoztunk, nem könnyűek, és ellenállásba fognak ütközni – mondta az elnök.

Első lépés – Visszatérés a Status Quo Ante állapothoz
Követeljük a visszatérést a Status Quo Ante állapothoz, Kurti rezsimjének egyoldalú és koordinálatlan akciói fő következményeinek megszüntetésével. Ez szükséges feltétele a párbeszéd folyamatának értelmes előrehaladásához.

Második lépés – Koszovó, mint különleges szociális védelmi terület
Megállapodás született arról, hogy a Szerb Köztársaság Nemzetgyűlése 45 napon belül elfogad egy törvényt, amely Koszovó és Metóhia Autonóm Tartományt különleges szociális védelmi területté nyilvánítja, biztosítva ezáltal a pénzügyi támogatáshoz való jogot a munkanélküliek számára.

Ez a törvény külön szabályozza és korlátozza az ingatlanforgalmat.

A kedvezmények élvezete csak azokra fog korlátozódni, akik ténylegesen Koszovó és Metóhia Autonóm Tartományban élnek.

– Jelentősen megnöveljük az 5000 munkanélküli számára nyújtott pénzügyi támogatást, havonta 20 000 dinárral – mondta Vučić.

Harmadik lépés – a szerb intézmények Koszovóban való ellenállóképessége
A szerb intézmények és átmeneti szervek Koszovóban nem lesznek megszüntetve vagy bezárva, ami megakadályozza, hogy Albin Kurti megvalósítsa fő politikai célját – a szerb intézmények és a koszovói szerbek eltávolítását és teljes felszámolását – mondta Aleksandar Vučić.

– A Kurti-rezsim egyoldalú és koordinálatlan intézkedéseinek enyhítése érdekében, amelyek a szerb intézmények és átmeneti szervek ellen irányulnak közvetlenül az adminisztratív vonal mellett, irodák nyílnak. Ezeken a helyeken az észak-koszovói szerbek hozzáférést kapnak a szociális védelmi szolgáltatásokhoz, valamint létfontosságú közszolgáltatásokhoz és közigazgatási ügyekhez – mondta.

Negyedik lépés – különleges ügyészség létrehozása
Megállapodás született arról, hogy a Szerb Köztársaság Nemzetgyűlése 45 napon belül elfogadja a törvényt, amely a Szerb Köztársaság igazságügyi szerveinek illetékességét szabályozza Koszovó és Metóhia Autonóm Tartomány területére. E törvény alapján különleges ügyészséget hoznak létre az alapvető emberi jogok megsértésének, a tulajdonjog bitorlásának, valamint a Szerb Köztársaság polgárainak testi integritásának és méltóságának megsértésére vonatkozó visszaélések és jogsértések kivizsgálására és üldözésére Koszovó és Metóhia területén.

Az ügyészség külön feladata lesz a pristinai átmeneti intézmények tisztviselői által elkövetett bűncselekmények és jogsértések kivizsgálása.

Ötödik lépés – Koszovóban a függetlenség egyoldalú kikiáltása után létrehozott intézmények illegitimitásának kimondása
Szerbia elnöke kijelentette, hogy a Nemzetgyűlés döntést fog hozni minden olyan szerv és intézmény illegitimitásáról, amely Koszovó területén jött létre az egyoldalúan kikiáltott függetlenség után, valamint minden olyan aktus semmisségéről, amelyet eddig hoztak, vagy ezután fognak meghozni.

– Ez alapján minden, ezen szervek által hozott egyoldalú és nem koordinált intézkedés jogilag semmis lesz, és nem eredményezhet jogi következményeket vagy hatásokat – mondta.

Aleksandar Vučić hozzátette, hogy hasonló intézkedést hoztak a második világháború után is, amikor törvényben nyilvánították semmissé a 1941. április 6-a előtt meghozott jogszabályokat és a megszállás idején hozott intézkedéseket.

„A Nyugat minden intézkedésünket Koszovó függetlenségének szemszögéből nézi"

–  A 2013-ban elért brüsszeli megállapodás a körülményekhez képest nem lehetett volna jobb. De az, hogy az EU aláírása garantálni fogja a végrehajtást, semmit sem jelentett. Azóta kezdődött meg Koszovó részéről a jogok megsértése, a brüsszeli megállapodás lerombolása, a szerbek üldözése. Ez az egyetlen biztosíték Pristina számára, hogy Koszovó szabad lesz – hangsúlyozta Vučić.

Hozzátette, hogy Albin Kurti részéről csak rosszabb hírek várhatók, mivel választási kampány zajlik.

Kiemelte, hogy a Nyugat érdekei Koszovó kérdésében teljesen eltérnek a miénktől.

Nyitókép: Fotó:RTS