2024. szeptember 5., csütörtök

Obradović feljelentette Vulint

A Szövetség Szerbiáért elnöklője alkotmányvédőként éli meg önmagát

Boško Obradović, a Dveri elnöke és a Szövetség Szerbiáért elnöklője bűnvádi feljelentést tett Aleksandar Vulin védelmi miniszter ellen.

A feljelentést Vulin azon sajtónyilatkozatával indokolta, hogy a szerbeknek és az albánoknak el kell különülniük egymástól, méghozzá életterük szempontjából, ez pedig – az ellenzéki Obradović indoklása szerint – egyértelműen az alkotmánysértés kategóriája. Kijelentésével Vulin aláássa az ország területi integritását és egységét, elismeri Szerbia megszállását, valamint a nem létező államot, Koszovót, érvelt Obradović, hozzátéve, hogy Vulin nyilatkozata nem egyszeri eset, korábban már Aleksandar Vučić is hasonló szellemiségben nyilatkozott.

Eljött az ideje, hogy a hatalom a törvény előtt feleljen az alkotmány megsértésének okán, emelte ki Obradović, mondván, hogy önmagát az alkotmány védelmezőjeként éli meg. Az Egy az 5 millióból tüntetés résztvevői is mind alkotmányvédők, akik az alkotmányt megszegőkkel szállnak szembe, nyomatékosította a Szövetség Szerbiáért pártkoalíció elnöklője, aki szerint ez a szerbiai igazságügy próbája is, ezért érdeklődve várja, hogy vajon miként jár el bűnvádi feljelentésének mentén.

Aleksandar Vulin a Večernje Novostinak nyilatkozva közölte, hogy támogatja a szerbek és az albánok egymástól való elkülönülését, mivel értékelése szerint ha megállapítják, hogy hol van a két nemzetet egymástól elválasztó vonal, akkor hatékonyabbá válhat Szerbia védelme.