2024. szeptember 5., csütörtök

Békés tüntetést ígért az ellenzék

Az ellenzéki tüntetés vezetői mindenkit felszólítottak az erőszakmentes viselkedésre

Péntek este több Szerbiai városban, köztük Újvidéken és Szabadkán is megtartották a hatalomellenes tüntetéseket, ám a megmozdulások némelyikén séta nélkül zajlott a tiltakozás.

A Szerbiai RTV hírösszeállítása szerint a beszédekben lokális problémák megoldását, a jelenlegi hatalommal való elégedetlenséget, a szavazás rendszerének megváltoztatását, sajtószabadságot követeltek a felszólalók, továbbá felszólították az egybegyűlteket a mai,  belgrádi ellenzéki tüntetésen való részvételre.

Az N1 Televízió a mai megmozdulásokkal kapcsolatban közzétette, hogy az ellenzék tagjai egy újságírói kérdésre sem voltak hajlandóak válaszolni a tüntetés menetét és tervezett programját illetően. Annyit közöltek, behatolásokra és az erőszak megnyilvánulásának egyéb formáira, részükről, senki ne számítson.

Közben, tiltakozásul, a hatalompárti képviselők nagy része már pénteken éjjel bevonult a belgrádi parlament épületébe, és a város egyéb helyi közösségeiben is, úgymond az „erőszak ellen tiltakozva és az intézményeket megvédendő”, különböző akciókat folytattak le.

Délelőtt folyamán rendőri egységek is bevonultak a parlament épületébe, olvasható az N1 honlapján.

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke, ma a Pink televíziónak nyilatkozva úgy értékelte, a mai tüntetés sem lesz több mint egy nagy hangzavar és kifejezte reményét annak kapcsán, hogy az ellenzék jobb belátásra tér és az utca helyett inkább az intézményben kommunikál. Az államfő hozzátette: semmi különöset nem vár a mai tüntetéstől. Szerinte politika ellenfelei nem tűrik a demokráciát és azt sem, ha valaki másként gondolkodik.

Az ellenzéki tüntetés résztvevői szombaton 15 órakor a parlament épülete előtt felállított emelvény körül gyülekeznek, a tüntetés jelszava Mindenki egyként.