2024. szeptember 5., csütörtök

Az ellenzék kész a párbeszédre

A belgrádi ellenzéki tüntetésen újabb követeléssel álltak elő a szervezők

Mintegy 7500-an gyűltek össze szombat délután Belgrádban a parlament épülete előtti téren, ahol Mindenki egyként jelszóval megtartották a 19. hatalomellenes tüntetést.

Amint azt közvetlenül a tüntetés elején tudatták a szervezést ezúttal nyíltan felvállaló Szerbiáért Szövetség ellenzéki tömörülés tagjai, elhangoztak azok a követelések és javaslatok, amelyek mentén az ellenzék el tudná képzelni a párbeszéd megvalósulását a hatalom és közte.

Ezt az ellenzék különböző bizottságok létrehozásának formájában képzeli el, melyeket egyenlő arányban alkotnának többségi és ellenzéki pártok tagjai. Az egyik bizottságra bíznák a tisztességes választások feltételeinek kidolgozását, a másik munkacsoport ideiglenesen átvenné a szerbiai és a vajdasági köztévé vezetését, a harmadik pedig felváltaná az Elektronikusmédia-szabályozó Testület (REM) jelenlegi tagjait.

A tüntetésen az is elhangzott, az ellenzék napokon belül közzéteszi midhárom munkacsoportba javasolt tagjainak névsorát.  

A tüntetés szervezői mindvégig arra szólították fel a tömeget, tartózkodjanak mindenféle rendbontástól.

A tiltakozók a téren felállított emelvényről és egy nagy kivetítőről kísérhették figyelemmel a felszólalók beszédét.

Sergej Trifunović színművész, a Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke kijelentette, a szabadság hullámának szét kell áramolnia és fel kell ébresztenie azokat, akik nem akarnak, nem mernek, vagy túl fáradtak már ahhoz, hogy tiltakozzanak.

Srđan Škoro újságíró úgy értékelte, a jelenlegi tüntetésen megjelent egyetlen személy is többet ér száz másiknál, akit a hatalom kényszerít ilyen-olyan módszerekkel tapsra, a saját oldalán.

Zoran Ivošević, a Legfelsőbb Bíróság korábbi bírája és Čedomir Čupić politológus egyaránt arra hívta fel a figyelmet, hogy Szerbiának jövője csak joguralomban lehet, az pedig nem Aleksandar Vučić elnöklése alatt valósul meg.

A közéleti személyiségek beszédei után a tüntetők békés sétára indultak a város főbb utcáin.

Az erőszakmentesség érdekében a hatalmon lévő fél is igyekezett mindent megtenni, már délelőtt több mint 100 rendőr vonult be a parlament épületébe és a környéket is különleges figyelemmel biztosították.

Tiltakozásuk kifejezéseképp a hatalompárti képviselők nagy része már pénteken éjjel bevonult a belgrádi parlament épületébe, de a város több intézményében is, úgymond az „erőszak ellen tiltakozva és az intézményeket megvédendő”, különböző akciókat folytattak le.