2024. szeptember 5., csütörtök

Szép szavak határozatba gyűjtve

A berlini csúcstalálkozón elfogadandó határozat feltehetőleg nem nyeri el a szerb államvezetés tetszését

A Koha Ditore pristinai napilap értesülései szerint a berlini csúcstalálkozón elfogadandó határozatban – ezt Berlin és Párizs készítették elő – nem esik szó sem a Szerbia és a Koszovó közötti területcseréről, sem a szerbiai és a Bosznia–hercegovinai behozatali termékekre elrendelt védővám hatályon kívül helyezéséről, vagy annak felfüggesztéséről.

A lap szerint a dokumentum javaslatában elismerően szólnak a Görögország és az Észak–Macedónia közötti megállapodásról, amellyel sikerült pontot tenni az ország elnevezésével kapcsolatos vitára. Ezt a megállapodást emelik ki az államközi nézeteltérések kezelésének követendő példájaként.

– Kiemeltük annak a megállapodásnak a fontosságát, amellyel Szerbia és Koszovó oldaná meg a közöttük lévő nyitott kérdéseket. Egyetértettünk azzal kapcsolatban, hogy a megállapodásnak átfogónak és politikailag fenntarthatónak kell lennie. Ezzel járulhat hozzá a térség stabilitásának a megőrzéséhez. Szerbia és Koszovó egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy a jövőben a korábbiaknál jobban összpontosítanak az eddigi megállapodások végrehajtására. A felek azzal kapcsolatban is egyetértettek, hogy megkezdik a regionális gazdasági térség kialakítását, valamint folytatják az együttműködést a Berlini Folyamat keretében – áll a Koha Ditore értesülései szerint a határozatjavaslatban, amelyben a térség egyelőre nem európai uniós tagállamai a csatlakozás folytatása, valamint az ezzel összefüggésben feltételként megszabott reformok végrehajtása mellett kötelezték el magukat.