2024. szeptember 5., csütörtök
NYUGAT-BALKÁNI CSÚCS

Minden fél elkötelezte magát a régión belüli stabilitás megteremtésére

Közzétették a berlini csúcstalákozón elfogadott határozatot

Az érintett felek egyetértettek abban, hogy egy átfogó és végleges egyezmény Belgrád és Pristina között kiemelt jelentőséggel bír a régió stabilitásának megteremtésében – olvasható Németország kormánya hivatalos honlapján.

A közleményben az is szerepel, egy politikailag fenntartható, tartós rendezés mind Koszovó, mind Szerbia számára kulcsfontosságú az EU felé vezető úton.

Az Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő kezdeményezésére hétfőn Berlinben lezajló nyugat-balkáni csúcstalálkozón Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Albánia, az Észak-macedón Köztársaság, Koszovó, továbbá Szlovénia és Horvátország államvezetői vettek részt. Az Európai Uniót Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő képviselte.

A zárónyilatkozatban többek között azt is lefektették, hogy Szerbia és Koszovó döntéshozói törekedni fognak az eddigi határozatokban elfogadottak megvalósítására, de arra is, hogy az EU közvetítésével újra konstruktív részesei lesznek a végső rendezést taglaló párbeszédnek.

A csúcstalálkozón elfogadott záróhatározatban az is szerepel, hogy az összes résztvevő fél megkezdi a regionális gazdasági térség kialakítását, valamint folytatják az együttműködést a Berlini Folyamat keretében, melynek kulcselemei a régión belüli elköteleződés, gazdasági együttműködés, szabad kereskedelem, megbékélés és fiatalokat érintő csereprogramok.

A nyilatkozatban megerősítették elköteleződésüket a demokrácia mellett, különös tekintettel a korrupció, fegyverkereskedelem, illegális bevándorlás elleni harcra. Minden fél üdvözölte Horvátország felajánlását, miszerint az EU soros elnöki tisztségét 2020-ban betöltő ország vállalja majd újabb csúcstalálkozó megszervezését az Európai Unió és a Nyugat-Balkán országai között.