2024. szeptember 5., csütörtök

A nemzeti tanács beperelné Vulint

Az albán kisebbségi közösséget felháborította a miniszter szóhasználata

Ragmi Mustafa, az Albán Nemzeti Tanács elnöke a Szabad Európa Rádiónak nyilatkozva megerősítette, hogy a tanács megfontolja a per lehetőségét Aleksandar Vulin védelmi miniszter ellen. Az albán közösséget felháborította, hogy Vulin a napokban lesiptározta az albánokat.

Ezt a kifejezést a politikum elsősorban a múlt század kilencvenes éveiben használta, azzal a céllal, hogy megalázza az albánokat és hangsúlyozza, hogy másodrendű polgárnak tartja őket, érvelt Mustafa, aki hiszi, hogy a borčai pékség elleni, immár egy hete tartó nacionalista indíttatású hadjárat is a szerbiai politikum és a bizonyos médiumok által éltetett közhangulat következménye, legalább részben.

A Szabad Európa Rádió szerint a siptár szónak Szerbiában kizárólag negatív konnotációja van, hiszen ezt a kifejezést immár száz éve a primitív és civilizálatlan népcsoportokkal hozzák összefüggésbe. Ez az oka annak, hogy az albánok nem szeretik, ha mások siptárnak nevezik őket. A siptár szó annak az albán szónak a szláv változata, amelynek jelentése „albán nemzetiségű”.