2024. szeptember 4., szerda

Igazság, az össztársadalmi érték

Dr. Pásztor Bálint: A koszovói kérdés megoldása a stabil jövő kulcsa

Az önámításból senkinek nem származik haszna, mi több, minél tovább várat magára a megoldás, annál kevesebb marad Szerbiának Koszovóból – húzta alá egyebek mellett Aleksandar Vučić köztársasági elnök a hét elején a Szerbiai Képviselőházban a koszovói jelentés beterjesztésének alkalmával, majd arra is rámutatott, hogy eljött az idő különbséget tenni az édes álom és a keserű valóság között. Sokféleképpen értékelte a közvélemény, a sajtó és a politikai ellenzék az államfő beszédét és jelentését. A legtöbben azt nehezményezték, hogy az elnök nem vázolt fel konkrét megoldási javaslatokat, ehelyett a mindenki számára ismeretes tényeket összegezte, valamint „közhelyeket és hangzatos idézeteket pufogtatott”. Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség–Demokratikus Cselekvés Párt frakcióvezetője felszólalásában a kisebbségi létről és annak kihívásairól beszélt, majd arra tért ki, hogy politikai és gazdasági stabilitás hiányában nehéz lesz megtartani a fiatalokat, nemzeti hovatartozástól függetlenül, de azt is kiemelte, hogy a társadalomnak az igazságra van szüksége, mondván, hogy a VMSZ a jövőben is támogatja a hatalmat, cserébe pedig egyetlen dolgot kér, az igazságot. A koszovói ülésről, magáról a koszovói helyzetről és annak ismételt elharapódzásáról beszélgettünk Pásztor Bálinttal.

Dr. Pásztor Bálint (Ótos András felvétele)

Dr. Pásztor Bálint (Ótos András felvétele)

Mint arra beszédében rámutatott, az elmúlt tizenkét évben ez volt a hetedik, úgynevezett Koszovó-ülés, amelyen részt vett a parlamentben. Mi volt az előző ülések és az azokon elfogadott határozatok hozadéka, illetve mit vár a néhány nappal ezelőttitől?

– Két periódusra oszthatjuk az említett időszakot, a 2012 előtti, illetve az azóta tartó időszakra. 2012-ig rendkívül feszült hangulatban zajlottak le a koszovói ülések, és az jellemezte őket, hogy valamilyen parlamenti határozat meghozatala szerepelt napirenden, a parlamenti határozatok közös jellemvonása pedig az volt, hogy irreális megfogalmazásokat tartalmaztak. Nem vették figyelembe a tényleges állapotokat Koszovó kapcsán, azaz azt, hogy 1999 óta Szerbiának semmiféle szuverenitása nincsen Koszovó felett. Az akkori szerbiai politikum valamiféle nemzeti egységet próbált láttatni, a határozatokat rendre elfogadták, viszont azok semmilyen módon nem befolyásolták a folyamatokat. 2012-től napjainkig az államvezetők, beleértve  Tomislav Nikolić korábbi államfőt is, Ivica Dačić valamikori kormányfőt és Aleksandar Vučićot, először miniszterelnöki, majd most államfői minőségben, sokkal reálisabban álltak és állnak ehhez a kérdéshez. Arról kezdtek beszélni, hogy egy dolog az alkotmány és annak Koszovóval kapcsolatos rendelkezései, és egészen más a valóság. Ebben az időszakban megkezdődött a brüsszeli párbeszéd, a felek aláírták a brüsszeli megállapodást, a köztársasági parlament pedig elfogadta az arról szóló jelentést. Onnantól kezdve a szerbiai belpolitika sokkal reálisabban áll ehhez a kérdéshez. Erről győződhettünk meg a hétfőn kezdődő kétnapos Koszovó-ülésen is, amely talán hozzájárulhat ahhoz, hogy a szerbiai közvélemény reálisabban tekintsen a valós állapotokra. Feltehetőleg kijózanító erővel bírnak az államfő szavai, miszerint Szerbia 1999 óta képtelen befolyásolni a koszovói helyzetet, ezért törekvései a koszovói szerbek megerősítésére irányulnak, megpróbálva autonómiát biztosítani számukra, és támogatni gazdasági, illetve egyéb projektumaikat.

Ilyen megközelítésből talán megállapíthatjuk, hogy az államvezetés a de iure és a de facto közötti különbséget szemlélteti, ám értékelése szerint megérett-e a szerbiai társadalom a kettő közötti, Koszovó kapcsán jellemző különbség elfogadására?

– Sajnos még mindig nem. Ezért jó, hogy a kormány és a köztársasági elnök, még ha óvatosan is és talán visszafogottabban, mint mi azt szeretnénk, de bátran beszél a realitásról. Hiszem, hogy ha holnap népszavazást tartanának Szerbiában arról, hogy Koszovónak Szerbia részének kell-e maradnia, a referendum résztvevőinek a 80 százaléka igennel szavazna.

Felszólalásában azt is felidézte, hogy mi mindent élt át a vajdasági magyar közösség Trianont követően, és hová jutott el azóta. Mennyire határozottak a párhuzamok a két helyzet között?

– A koszovói szerbeknek arra kellett rádöbbenniük, hogy kisebbségben vannak Koszovóban, a kisebbségi létet pedig sajátos nehézségek jellemzik. Ezért tartom fontosnak, hogy mindenki reálisan álljon hozzá a kisebbségi létből fakadó problémákhoz, hiszen azok az úgynevezett napi ügyek megoldásához köthetők. Rámutattam, hogy párhuzamot lehet vonni a koszovói szerbek és a vajdasági magyarok helyzete között, egy hatalmas különbséggel: amíg a koszovói szerbeknek aggódniuk kell a saját biztonságukért szülőföldjükön, addig nekünk, vajdasági magyaroknak, nem kell. Ezen a ponton idéztem fel azt, hogy ez nem mindig volt így, és időre van szükség ahhoz, hogy kialakuljanak a megfelelő állapotok. Míg például Trianont követően a kisebbségvédelmi mechanizmusok hiányában egyik napról a másikra megszüntették a magyar tagozatoknak több mint a 90 százalékát, addig napjainkban öt fővel is megnyitják az osztályokat. Ez nem a véletlen műve vagy nemzetközi szabályok következménye, hanem annak az eredménye, hogy a vajdasági magyarságnak a VMSZ képében határozott érdekképviselete van, országos szinten is. Koszovóban a szerbek részei a koszovói kormánynak, egy olyannak, amelyet a szerb nemzet nézőpontjából háborús bűnösök irányítanak. Ilyen tekintetben ez is bizonyítéka annak, hogy gondoljon bárki bármit, a kormányzati politizálásnak kisebbségi létben nem igazán van alternatívája, hiszen a nemzeti közösség egésze válik védtelenné, ha a kisebbségi közösség vezetői nem alakítanak ki egészséges alapokon nyugvó együttműködést a mindenkori államvezetéssel.

A parlament előtt Koszovó és a vele kapcsolatos helyzet kontextusában kifejtette, hogy az egyik központi kérdés az, hogy van-e gyermekeinknek jövője Szerbiában, és sikerül-e megállítani az elvándorlást. Ezzel arra az álláspontra helyezkedett, hogy az elvándorlást nem kizárólag egzisztenciális tényezők, hanem a több évtizede jellemző politikai vagy társadalmi közhangulat, illetve a hozzájuk köthető negatív folyamatok is befolyásolják?

– Erről azért beszéltem, mert továbbra is gyakran hallani, hogy miért foglalkozik a VMSZ a koszovói kérdéssel, hiszen ez a szerbek és az albánok ügye. Én ezt rövidlátó hozzáállásnak tartom. A saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy a koszovói kérdés naponta befolyásolja az életünket. Addig, amíg a koszovói kérdést nem oldják meg, ebben a térségben nem sikerül konszolidálni az állapotokat. Ez azt jelenti, hogy a politikai és a gazdasági stabilitás némi kivetnivalót hagy maga után, nem beszélve az európai integráció folyamatáról. A koszovói helyzet egésze minden szerbiai polgár életét befolyásolja, ezért bízunk abban, hogy a nemzetközi erők segítségével valamilyen kompromisszumos megoldás születhet annak érdekében, hogy a gazdasági és a politikai stabilitás kiteljesedhessen, továbbá az ország minden polgára, beleértve ebbe a vajdasági magyarságot, teljes életet élhessen.

A legtöbben azt vetik az államfő szemére, hogy összegez, de nem beszél a megoldási tervekről. Értékelése szerint vannak-e még esetleges érdemi megoldási tervek, vagy már csak egy maradt, az, amit egyelőre senki nem mond ki nyíltan?

– Egyetértek az államfő azon megállapításával, hogy nyilvános parlamenti ülésen nem szokás felfedni a kártyákat. Mindemellett azt gondolom, hogy ebben a pillanatban nemcsak a szerbiai államvezetésnek, hanem az EU csúcsvezetésének vagy egyéb nemzetközi szereplőknek sincsen egyértelmű megoldási javaslatuk, nem beszélve arról, hogy a mindenkori szerbiai köztársasági elnöknek és kormánynak az alkotmány rendelkezéseinek okán meg van kötve a keze.

A keddi, koszovói történések és az azok kapcsán Belgrádban meghozott intézkedések igencsak felborzolták a kedélyeket, nemzeti hovatartozástól függetlenül. Egyesek attól tartottak, hogy elfogadhatatlan mértékig elszabadulnak a kedélyek. Hogyan vélekedik erről?

– A koszovói albánok magatartását leginkább azoknak a gyerekeknek a viselkedéséhez tudnám hasonlítani, akik egészen közelről dobálják kővel a felnőtteket, míg a felnőtt, aki ebben a szereposztásban Szerbia, sztoikusan tűri a gyerek viselkedését. Biztos vagyok benne, hogy ez a politikai bölcsesség jellemezte magatartás lesz jellemző a jövőben is. Persze amikor olyasmi történik, mint kedden reggel Észak-Koszovóban, természetes, hogy a szerbiai fegyveres erők főparancsnokaként az államfőnek meg kell tennie bizonyos lépéseket, ám ezek biztosan nem fognak mozgósításhoz vagy háborús cselekményekhez vezetni. A történések nem generálnak háborút, és nem hatnak ki a vajdasági magyarokra.