2024. szeptember 4., szerda

Reggel nem volt sem kenyér, sem tej...

Koszovón nem nyitották ki üzleteiket a szerb vállalkozók

Az üzletek bezárásával tüntettek Észak-Koszovóban a szerb vállalkozók. A helyzet azóta egyre feszültebb, miután Pristina tavaly novemberben százszázalékos vámdíjat szabott ki a Közép-Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából származó termékekre. Miután több élelmiszer is hiánycikknek számít az észak-koszovói településeken, egyesek humanitárius katasztrófától tartanak.

Adrijana Hodžić pristinai önkormányzati miniszter a szerb médiának elmondta, Észak-Koszovó területén négy községben hiányoznak egyes élelmiszerek. Véleménye szerint azért, hogy Kosovska Mitrovica északi részén félig üresek a boltban a polcok, nem a csúcspolitika tehető felelőssé, habár november óta, a vámdíjak bevezetése óta egyre feszültebb itt a hangulat, ezért reményét fejezte ki, hogy Belgrád és Pristina hamarosan közös nevezőre jut majd ebben a kérdésben. Olyan kompromisszumos megoldást remél a felektől, amivel mindkét fél elégedett, vagy éppen egyformán elégedetlen lesz.

Ksenija Božović, a Szerbia, Demokrácia, Igazság polgári kezdeményezés elnökhelyettese szerint, Észak-Koszovót humanitárius katasztrófa fenyegeti, ha továbbra sem engedik a Koszovó Köztársaság vámcímke nélküli termékek beszállítását. Szavai szerint elsősorban a Zubin Potok, a Leposavić, a Zvečan és Kosovska Mitrovica északi részén fenyegeti a lakosságot veszély, ugyanis nekik nincs módjukban máshonnan beszerezni az alapvető termékeket.

Božović rámutatott, ez a tarthatatlan állapot csak a szerb lakosság elköltözését serkenti majd, ez már így is az utóbbi egy-két hónapban túl nagy lendületet vett, és egyre több szülő gondolkodik azon, hogy óvodás gyermekét Közép-Szerbia valamely intézményébe írassa be szeptembertől.

Tiltakozva az ellen, hogy Pristina külön vámdíjat szabott ki a közép-szerbiai és bosznia-hercegovinai árura, valamint megtiltotta néhány termék beszállítását, a Koszovó és Metóhia északi területein működő vállalkozók, köztük beszállítók, kereskedők, vendéglátók, pékek, fodrászszalonok, zöldségesek és más szolgáltatást nyújtók, ma reggel zárva maradtak.

– A legnagyobb kár a lakosságot éri, hiszen arra kényszerülnek, hogy a palackozott vizet is az albán tulajdonban levő boltokban vegyék meg, vagy az Ibartól délre – mondta Božović.

Rámutatott, habár eddig hiánycikknek számított a kenyér, a tej és a tejtermékek, tegnap reggel óta már mezőgazdasági termékekhez sem lehet hozzájutni.

A helyzet nem könnyű, mondta a polgári szervezet elnökhelyettese. A nép pedig egyre elkeseredettebb, mert Pristina kitart a döntés mellett, mely szerint csak azokat a termékeket engedi be, amelyeken fel van tüntetve a Koszovó Köztársaság címke.