2024. szeptember 4., szerda

Fegyverekről, gazdaságról és az EU-ról Macronnal

A szerb és francia állam képviselői 24 megállapodást írnak alá

A tervek szerint Emmanuel Macron francia államfő 15 órakor érkezik meg Belgrádba, hogy megkezdje kétnapos szerbiai látogatását. Miután megérkezik a Nikola Tesla Repülőtérre, Macron ugyanott leleplezi az emléktáblát, amely a repülőtér a Vinci Airports francia vállalat által kivitelezett korszerűsítésére hivatott emlékeztetni. Délután négy óra után kezdődik Macron és Aleksandar Vučić szerb államfő négyszemközti egyeztetése. Az államfők jelenlétében a két ország felhatalmazott képviselői fél órával később aláírják az államközi megállapodásokat, majd ezt követően tartják meg az együttes sajtótájékoztatót, amelyet Szerbia és Franciaország küldöttségének plenáris ülése követ.

A kora esti órákban a két államfő megkoszorúzza a Belgrád első világháborús védői tiszteletére emelt emlékművet, majd Milunka Savić nemzeti hős sírját. Este hét órakor a Kalemegdánon a Hála Franciaországnak elnevezésű, 1930-ban leleplezett emlékművet koszorúzzák meg az államfők, majd beszédet tartanak a bejelentések szerint több ezer főt számláló tömegnek. Vučić és Macron holnap a Regionális Ifjúsági Együttműködési Iroda (RYCO) képviselőivel találkozik.

Jacques Chirac 18 évvel ezelőtti szerbiai látogatása óta egyik francia államfő sem járt Szerbiában. Az előzetes bejelentések értelmében Macron és Vučić az európai unió bővítéséről – ami mindenféleképpen fontos téma, tekintettel Macron az EU bővítésével kapcsolatos álláspontjára –, továbbá a tavaly novemberben foganatosított pristinai védővámról, a gazdasági kapcsolatok elmélyítéséről és a biztonságról, valamint a kultúráról tárgyalnak.

A Blic napilap értesülései szerint a két állam képviselői 24 megállapodást írnak alá. Nenad Miloradović, a védelmi minisztérium helyettes államtitkárának elmondása szerint aláírásra kerül három, a radarrendszerekre és a különböző elektronikus rendszerekre, valamint az ezeknek Szerbiában történő gyártására vonatkozó egyetértési megállapodás, Mint kiderült, szó lesz a francia gyártmányú rövid hatótávolságú hordozható légvédelmi rakéta, a Mistral beszerzéséről is. Miloradović szavai szerint ezt a szerbiai gyártmányú PASARS légvédelmi rendszerbe integrálnák.

A belgrádi metró projektumáról is megállapodást írnak alá a felek. Emellett több, a környezetvédelem és a hulladékgazdálkodás területéhez kapcsolódó megállapodást írnak alá: a vinčai hulladéktároló és a francia SUEZ, továbbá a Beo clean energy (Beo čista energija) és a belgrádi hőerőművek, a Belgrádi Vízművek és Csatornázási Közvállalat és a Veolia, valamint a RTE és a Szerbiai Villanyhálózat (Elektromreža Srbije – EMS) között. Fontos kiemelni, hogy az Akuo Energy SAS, az IEL OIE Balkan Renewable Energy és a Tartományi Energetikai, Építkezési és Közlekedési Titkárság, a Basiadi Wind Kft. részvételével, egyetértési megállapodást írnak alá a szerbiai szélparkok fejlesztéséről. A Vajdaság Autonóm Tartomány kormánya és a Francia Geotermikus Energia Egyesület képviselői szintén egyetértési megállapodást írnak alá.