2024. szeptember 4., szerda

A közhasznú információk biztosáról

Rodoljub Šabić helyére Milan Marinovićot javasolta az SZHP

A köztársasági képviselőház ma a közhasznú információk biztosának kinevezéséről folytatott vitát. Rodoljub Šabić megbízatása, aki több mandátumban töltötte be ezt a tisztséget, még a múlt év decemberében lejárt. Helyére nagy valószínűséggel, a Szerb Haladó Párt javaslatára, a parlament művelődési és tájékoztatási bizottságának jóváhagyásával Milan Marinović kerül majd. A parlamenti vita során megoszlott a vitában részt vevő képviselők véleménye, a többség ugyanis támogatja Marinović kinevezését, de a Szerb Radikális Párt képviselői kétségbe vonják, hogy egyáltalán szükség van erre az intézményre.

Marinović a Belgrádi Kihágási Bíróság megbízott elnökeként dolgozott az utóbbi években, ám bíróként többször is együttműködött a közhasznú információk és a személyes adatok védelmével megbízott biztossal, illetve lépett az információbiztos által tett feljelentésekben. Maja Gojković házelnök méltatva Marinović munkásságát rámutatott arra, hogy a jelölt 1998 óta kihágási bíróként folyamatosan és közvetlenül munkálkodik az emberi jogok védelmén, munkássága során több alkalommal is eljárt a szabad információ hozzáférésről szóló törvény, valamint a személyi adatok védelmével foglalkozó törvény szerint, vagyis a terület nem ismeretlen a számára. Eszerint megfelelő ember erre a tisztségre.

Mirko Krlić, a művelődési és tájékoztatási parlamenti bizottság elnöke elmondta, hogy a bizottsági ülésen a három jelölt közül a jelenlevő 11 képviselőből 10 Marinović kinevezését támogatta.

A hatalmi koalíció képviselői felszólalásukban támogatták az új információk biztosának kinevezését. Petar Petrović, az Egységes Szerbia képviselője reményét fejezte ki, hogy Marinović pozícióját nem fogja politikai célokra felhasználni, Marjan Rističević, a Népi Parasztpárt képviselője pedig azt hangsúlyozta, hogy Rodoljub Šabić minden nyilvános megnyilvánulása a jelenlegi kormány ellen irányult. Ezt Dušica Stojković, a Szerb Haladó Párt képviselője is megerősítette, majd negatívan kommentálta a közhasznú információk korábbi biztosának munkáját.

Vjerica Radeta, a Szerb Radikális Párt képviselője a hatalmi koalícióval szemben is bírálatot fogalmazott meg, miszerint azok, akik most Šabić ellen szólaltak fel, korábban dicshimnuszokba foglalták a nevét, csakúgy, mint Saša Janković volt köztársasági ombudsman nevét is. Szerinte eljött az ideje annak, hogy a jelenlegi államvezetés bevallja, nincs szüksége ezekre az intézményekre. Radeta szerint az eddigi jelöltek mindegyike egy kicsit politikus is, aki „egyszer az egyik, majd a másik oldalra áll”.

A Szerbiáért Szövetség köré tömörülő képviselők továbbra sem hajlandók részt venni a parlamenti vitában, az előcsarnokból követik az ülést. Boško Obradović, a Dveri képviselője az előcsarnokban kiemelte, egy olyan személy, akit az SZHP javasolt egy állami intézmény élére, amelynek függetlennek kellene lennie, soha nem lesz az. Szavai szerint erre mutattak rá az eddigi kinevezések is, és a közhasznú információk biztosának kinevezése sem fog a politikai nyomásnak ellenállni.