2024. szeptember 4., szerda

Szerbia gyászol, Horvátország ünnepel

A Vihar hadművelet áldozataira emlékeztek vasárnap

Ma Belgrádban a Szent Mark-templomban gyászmisét tartottak a Vihar (Oluja) fedőnevű katonai-rendőri hadművelet áldozatainak emlékére. Ez alkalommal Miodrag Linta, a parlament Szórvánnyal és a régióban élő szerb lakossággal foglalkozó bizottságának elnöke arról beszélt, jó dolog, hogy már öt éve állami szinten emlékeznek meg erről a tragédiáról, de a régióban a tartós béke fennmaradásának alapfeltétele, hogy attól függetlenül, hogy horvát, szerb, bosnyák vagy albán áldozatról van-e szó, egyformán megbecsüljék őket, a háborús bűnösök pedig feleljenek tetteikért.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Linta szerint eljött az ideje annak, hogy a szerb ügyészség eljárásokat indítson a szerb lakosság felett elkövetett büncselekmények ügyében, és feljelentést tegyen Horvátország katonaságának és rendőrségének képviselői ellen is.

A Vihar katonai-rendőri hadművelet 1995. augusztus 4-én kezdődött és 7-éig tartott. Ez alatt a néhány nap alatt mintegy 280 ezer szerbet űztek el a horvátországi Krajinából, 1852 személyt meggyilkoltak, vagy a mai napig eltűntként tartanak nyilván. Ezt az eseményt Horvátország ünnepli, Szerbia pedig könnyekkel emlékezik áldozataira.

KRUŠEDOLBAN EMLÉKEZTEK

A központi megemlékezésre vasárnap este került sor Krušedolban. Aleksandra Vučić államfő felszólalásában azt mondta, hogy ezen a napon a szerb nép, bárhol is éljen a világon, egységesen gyászol. Büszke a montenegrói szerb lakosság képviselőire – akik Podgoricával ellentétben nem Kninben ünnepelnek, hanem velünk gyászolnak –, csakúgy mint a szlovén, az észak-macedón és a horvátországi szerb kisebbség képviselőire is.

– Mély szomorúságot érzünk, mert szerbek vesztek oda. Boldogabb Horvátország ettől, sikeresebb, vagy gazdagabb? El kell szomorítanom mindazokat, akik örömmel nézik a szerb könnyeket. Szerbia nem tűnt el. Szerbia ma erős állam, erősebb, mint bármikor volt – mondta Vučić.

JÖVŐRE BELGRÁDBAN

Vučić bejelentette, jövőre, a Vihar 25. évfordulája alkalmából rendezendő megemlékezést Belgrád központjában tartják a Köztársaság téren, és az összegyűlő tömeggel szeretné üzenni, hogy senki nem felejti el a krajinai szerbség tragédiáját.

Irinej szerb pártriárka a második világháborús eseményekkel hasonlította össze a Vihar hadműveletet. Felszólalásában elítélte a római katolikus egyházat, amiért hallgatott, illetve mert erőt adott azoknak, akik a bűn végrehajtására készültek.

– A bűntettet a legmagasabb állami szinteken tervezték az akkori Horvátországban, hogy a területet teljes mértékben megtisztítsák a szerb néptől, amely évszázadokon keresztül ott élt összefonódva a horvát nép életével és történelmével – mondta a pátriárka. Hozzátette:  A pravoszláv egyház a római katolikus egyházfőhöz fordul majd, mert ez az esemény nem maradhat szó nélkül – emelte ki.

ÜNNEP KNINBEN

Horvátrországban, Kninben ugyanabban az időben a győzelem és a haza hálaadásának napját, valamint a horvát honvédők napját ünnepelték, hiszen mint rámutattak, a Vihar hadművelet nélkül Horvátország sem létezne mai formájában.

Kolinda Grabar Kitarović, Horvátország elnöke és Andrej Plenković horvát miniszterelnök is beszédében a Vihart legitim katonai akciónak nevezte, amelynek célja a szerb agresszortól való megszabadulás volt. Plenković hozzátette, a Vihar legitim válasz volt a Nagy-Szerbia elképzelésére.