2024. szeptember 4., szerda

Szerbia nem él vissza a fegyverzetével

Aleksandar Vulin: Eddig még senki nem felelt a szerbek ellen elkövetett bűntettekért

Csak azt aggasztja Szerbia fegyverkezése, aki nem kíván semmi jót Szerbiának – emelte ki Aleksandar Vulin védelmi miniszter mai  televíziós szereplése során. Az ország a fegyverekkel soha nem kíván visszaélni, Szerbia a béke megőrzése mellett száll síkra – szögezte le.

Vulin a Pink televízió egyik adásában tett vendégszereplése során elmondta, Szerbia is feltehetné a kérdést Horvátországnak, amely tagja az egyik legnagyobb katonai szövetségnek, a NATO-nak, hogy mi szüksége a fegyverkezésre. Szerbia vele ellentétben katonailag független, így készen kell állnia arra, hogy ha kell, megvédje a népét és a szuveneritását – hangsúlyozta.

A védelmi miniszter kitért ugyanakkor arra is, hogy a koszovói katonaság megalakítása hatalmas veszélyeket rejt magában. Hozzátette, a szerb lakosság ellen elkövetett büntettekért eddig senki nem felelt, és nem egyszer történt meg, hogy a nemzetközi tényezők, amelyek Koszovón tettek szolgálatot, csak az után kezdtek el beszélni, amikor már lejárt a mandátumuk és visszavonták őket.

– Így történt ez Carla del Pontéval is, aki szolgálata után a sárgaházban történt bűntettekről írt könyvet – mondta Vulin, majd rámutatott arra is, miután Ramish Haradinaj elment Hágába, minden tanú meghalt, eltűntek a bizonyítékok, és Hágában megsemmisült a sárgaházban történteket igazoló dokumentáció is.