2024. szeptember 4., szerda

Újabb párbeszédre készül a hatalom és az ellenzék?

A szabályok és a helyszín is ismeretes, már csak az időpontot kell meghatározni

Hamarosan ismét találkoznak egymással a hatalomnak és az ellenzéknek a képviselői a nemrégiben elindított párbeszéd keretében, jelentette be a Tanjug hírügynökség, mely arról is tudomást szerzett, hogy ezúttal nem zárt ajtók mögött tartják a vitát, annak egy része nyilvános lesz, másik része pedig előre meghatározott feltételek szerint zajlik majd. Az ellenzéki tábor szerint a következő párbeszédet pénteken vagy szombaton tartják majd meg a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karának épületében, ahol az első összejövetelt is megejtették. A szervezők nevében Milan Antonijević, a Nyílt Társadalomért Alap végrehajtó igazgatója elmondta, tudomásul vették mindazt, amit az első beszélgetés néhány résztvevője mondott: szükség van arra, hogy a nyilvánosság is lássa, hogyan zajlanak ezek az egyeztetések. Éppen ebből a felismerésből kifolyólag lesz a következő találkozónak egy része nyitott: az érdeklődők meghallgathatják, milyen álláspontot képviselnek a beszélgetésben résztvevő pártok képviselői.

A tervek szerint élő közvetítése is lesz a második találkozónak. Az álláspontok ismertetését követően vitát tartanának, melynek során a Chatham House szabályait alkalmaznák, ami azt jelenti, hogy az eseményen tilos lesz a résztvevők által elmondottak közvetlen vagy közvetett idézése, viszont a rendezvényen „a résztvevők szabadon felhasználhatják az ennek során kapott információkat, anélkül, hogy érintenék az előadók vagy más résztvevők identitását vagy hovatartozását.”

A Chatham House szabályt egyébként a brit Királyi Külügyi Intézet 1927 óta alkalmazza, annak részleteit 1992-ben tovább pontosították. A célja nyitottabbá tenni a kommunikációt és a vitát, mert a nevek említése nélküli párbeszédben senki sem érez akkora felelősséget, s olyan kijelentések is elhangozhatnak, amilyeneket máskülönben inkább nem mondana ki senki. A hatalom és az ellenzék következő találkozója után a politikusok nyilatkozhatnak is, de megint csak a Chatham House szabály betartása mellett, nem mondhatják el, pontosan ki mit mondott az esetleges összetűzések során.

A következő vitával kapcsolatos konzultációk még tartanak, mutatott rá Antonijević, de nem kívánta pontosítani, mikor is tartják meg azt.

Július 30-án tartották meg az első összejövetelt a Nyílt Társadalomért Alap kezdeményezésére, melynek alapvető témája a választási feltételek esetleges korrigálása volt. Nebojša Stefanović belügyminiszter, Vladimir Orlić és Vladimir Đukanović szerb haladó párti képviselő, Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Párt elnöke és Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke vett azon részt a politikai pártok köréből. Marinika Tepić független képviselő, Sonja Licht, a Politikai Kiválóság Belgrádi Alapítványának vezetője, Milan Antonijević, a Nyílt Társadalomért Alap képviselője és Bojan Klačar, a Szabad Választások és Demokrácia Központja (CeSID) tagja is jelen volt. A megbeszélést zárt ajtók mögött tartották meg a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karán. Ana Brnabić kormányfő a találkozó kapcsán úgy nyilatkozott, hogy nem szívesen jelenne meg egy következő párbeszéden, s kifogásolta, hogy a média nem foglalkozik eleget az ellenzék szerinte eszement ötleteivel és kritikáival.