2024. szeptember 4., szerda

Feloszlatták a koszovói parlamentet

Mindenki arra vár, hogy Thaçi kiírja a választásokat

Tegnap 106 képviselő jelenlétében feloszlatták a koszovói parlamentet; 89 képviselő támogatta, egy képviselő ellene szavazott, (Hashim Thaçi által alapított, és Kadri Veseli vezette Koszovói Demokrata Párthoz tartozó) két képviselő pedig tartózkodott. Erre a lépésre azért volt szükség, mert nemrég, miután a háborús bűnöket vizsgáló hágai különleges bíróság beidézte, Ramush Haradinaj benyújtotta visszavonhatatlan lemondását a koszovói kormány éléről.

A koszovói parlament tegnapi ülése csupán 30 percig tartott (Fotó: Beta)

A koszovói parlament tegnapi ülése csupán 30 percig tartott (Fotó: Beta)

Haradinaj lemondását követően Hashim Thaçi, Koszovó elnöke azt ajánlotta, hogy ideiglenes pristinai intézmények működésével hidalják át az új kormányfő megválasztásának vákuumát, ám ezt a kezdeményezést a parlamentáris pártok visszautasították. Így a tegnapi parlamenti ülés csupán 30

percig tartott, s ez alatt az idő alatt a frakcióvezetők kinyilatkozták álláspontjukat, miszerint a parlament feloszlatásáról nem nyitnak vitát.

A feloszlatást megelőzően azonban 103 támogató szavazattal ratifikálták azt az IPA-megállapodást, amit Brüsszellel írt alá Koszovó. Ez 90 millió eurót jelent majd számukra, és ebből kell végrehajtaniuk a demokráciát támogató reformokat.

A koszovói média elemzései alapján most csak arra kell várni, hogy Thaçi írja ki a választásokat. Egyesek szerint erre nagyon gyorsan sor kerülhet, még ma, mások viszont alkalmasabbnak látják a választások kihirdetésére a hétfői napot. A parlamenti választások lehetséges dátuma körül is két időpont merült fel. Egyesek szerint október 6-án járulhatnak a koszovóiak az urnák elé, a ezt Aleksandar Vučić államfő amerikai látogatása során is megjósolta, míg mások szerint a választásokat korábban, szeptember 29-én tartják meg.

Annek ellenére, hogy a választások dátuma még nem ismert, és a parlament feloszlatására is csak tegnap került sor, már megkezdődött a kampány Koszovón. A szerb média beszámolója szerint, eddig egy koalíció alakult meg, mégpedig Ramush Haradinaj pártja, a Szövetség Koszovó Jövőjéért és a Shpend Ahmeti vezette Koszovói Szociáldemokrata Párt között. Ezen a listán várhatóan Haradinaj lesz a listavezető. Várhatóan csatlakozik hozzájuk a Szövetség az Új Koszovóért Behgjet Pacollival az élen, és Fatmir Limaj a NISMA párttal – írja a prištinai Koha hírportál.

A parlament feloszlatása után Haradinaj kijelentette, a polgárok fogják eldönteni, hogy a jövőben ki vezesse Koszovót. Szavai szerint ezzel a döntéssel Koszovó megmutatta politikai érettségét.

Folynak a tárgyalások Isa Mustafa, a Koszovói Demokrata Szövetség elnöke és Albin Kurti, az Önrendelkezés Mozgalom vezetője között is. Nekik még nem sikerült megállapodniuk, s mint a bennfentesek állítják, a vita tárgyát a kormányfőjelöltjük személye képezi.

Az eddigi parlament nem volt túl működőképes. A média szerint arról fogják az eddigi összetételt emlegetni, hogy a határozati többség hiánya miatt sok esetben nem volt képes döntést hozni a fontos kérdésekben.