2024. szeptember 4., szerda

Németország ellenzi a bojkottot

A nagykövet szerint a politikai véleményütköztetés helye a parlamentben van

Németország üdvözli a hatalom és az ellenzék párbeszédét – jelentette ki az N1 tv reggeli műsorában vendégeskedve Thomas Schieb, Németország belgrádi nagykövete, és azt is hozzátette, hogy a 2020-ban esedékes parlamenti választások bizonyos ellenzéki pártok által bejelentett bojkottja nem jó elképzelés. Az erős demokrácia egyik alapfeltétele az erős parlamenti ellenzék – tette hozzá a diplomata, majd reményét fejezte ki, hogy a napokban elhangzott nyilatkozatok ellenére folytatódik a hatalmi-ellenzéki párbeszéd.

– Figyelemmel kísérjük az ellenzék és a Szerb Haladó Párt közötti párbeszédet. Pillanatnyilag megkérdőjeleződött a folytatása. Örvendetesnek tartjuk a párbeszédet, mivel úgy értékeljük, hogy részt kellene vennie a választásokon az ellenzéknek. Azért  bojkottálná a választásokat, mert értékelése szerint nem igazságosak a választási feltételek. A párbeszéd során éppen ebben a tekintetben próbáltak előrelépést elérni a felek. Értékelésünk szerint túlságosan fontos folyamatról van szó, amelynek éppen ezért folytatódnia kellene – fogalmazott Schieb, majd azt is kiemelte, hogy a politikai vita és a véleményütköztetés helyének a parlamentben kellene lennie.

A beszélgetés során a német nagykövet a Belgrád és a Pristina közötti kapcsolatokra is kitért, kiemelve, hogy a nemzetközi közösség minden lehetséges eszközzel megpróbálta visszacsalogatni a feleket a tárgyalóasztalhoz. Ennek érdekében egyebek mellett próbálták rávenni Pristinát a tavaly elrendelt védővám visszavonására, eddig azonban sikertelenül – emlékeztetett Schieb, mondván, hogy a nemzetközi közösség a jövőben is megpróbál közbenjárni az ügyben. Németország nagykövete arra is felhívta a figyelmet, hogy a közelmúltban a NATO-ötök együttes közleményben kérte a feleket a párbeszéd folytatására, valamint az egyoldalú, a kapcsolataik rendezését akadályozó intézkedések megtételétől való tartózkodásra. Amíg szünetel a párbeszéd, addig nagyobb a veszély a helyzet, illetve a kapcsolatok rosszabbodására – nyomatékosította Schieb.