2024. szeptember 4., szerda

Integrált határellenőrzés Preševón

Az államvezetés egyebek mellett az Észak-Macedóniába irányuló export további növekedésére számít

Mától integrált határellenőrzési rendszerben működik a Szerbia és Észak-Macedónia közötti Preševo–Tabanovci határátkelő. Ez azt jelenti, hogy a két ország Vámhivatalának és belügyminisztériumának munkásai ugyanabban a helyiségben végzik munkájukat, és az átutazóknak ki- és beutazáskor is csak egyszer kell megállniuk az átkelőn. Hasonló, összevont határátkelő működik a szerb–magyar határvonalon Haraszti (Rastina) és Bácsszentgyörgy között. Itt a határvonal magyar oldalán található 400 négyzetméteres létesítményben folyik az átlépések ellenőrzése. Ezt a határátkelőt tavaly áprilisban nyitották meg.

A Preševo–Tabanovci átkelőn a létesítményt ünnepélyes keretek között Ana Brnabić szerb és Zoran Zaev macedón miniszterelnök adta át rendeltetésének. Brnabić szavai szerint Európa szóban forgó részén ez az első határátkelő, amely az integrált határellenőrzési rendszer szabályai szerint működik. A miniszterelnök hiszi, hogy ez a gazdaság, a kereskedelem és a regionális együttműködés szempontjából is fontos, és úgy véli, a nyugat-balkáni térség országai és népei számára az a legfontosabb, hogy a jövő felé forduljanak, továbbá szakítsanak a rövidlátó és populista politikával.

A szerb miniszterelnök véleménye szerint a gazdasági és kereskedelmi együttműködésnek köszönhető néhány gyümölcsöző és harmonikus év után jelenleg a regionális politika komoly kihívásokkal szembesül. Ennek egyik oka a CEFTA-megállapodás alkalmazásának Pristina részéről történő közvetlen felfüggesztése – tette hozzá.

– Pristina tavalyi döntése, hogy 100 százalékos védővámot vet ki a szerbiai és a bosznia-hercegovinai termékekre, alapjaiban rengette meg a korábban aláírt regionális megállapodásokat. Attól kezdve a regionális együttműködés folyamatosan romlik. Mindennek okán napjainkban elsősorban bátorság és politikai felelősségtudat szükségeltetik, elkerülhetetlen a populizmussal való szakítás, a döntéshozóknak a polgárok érdekeit kell szem előtt tartaniuk. A most megnyitott határátkelő is annak az eredménye, hogy Szerbia és Észak-Macedónia polgárainak és mindenki másnak az érdekeire összpontosított – fogalmazott Brnabić.

A formalitásokat megelőzően Senad Radončić, a preševói vámkirendeltség vezetője a Szerbiai Rádiónak és Televíziónak nyilatkozva arról biztosította a közvéleményt, hogy minden szempontból készen állnak az együttes határellenőrzésről szóló, államközi megállapodás alkalmazására. Radončić hiszi, hogy az új rendszernek köszönhetően a forgalom az összes gépjármű tekintetében felgyorsul.

– Ezen a határátkelőn folyamatosan növekszik az utazók száma. Például tavaly júliusban 1,3 millió utas lépte át, az idén júliusban pedig 1,7 millió. Ami a teherforgalmat illeti, havonta átlag 28 ezer tehergépkocsival növekszik a forgalom. Az eddigi rendszerben a gépkocsiknak kétszer, a tehergépkocsiknak pedig négyszer kellett megállniuk az országhatár átlépésekor. Mostantól a gépkocsik csak egyszer, a tehergépkocsik pedig csak kétszer kényszerülnek megállásra. Ez annak köszönhető, hogy a két ország illetékes tisztségviselői ugyanabból a helyiségből, illetve fülkéből végzik a munkájukat – taglalta Radončić.

Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter a kereskedelem szempontjából vár sokat az integrált határellenőrzéstől. Szavai szerint több mint 4 ezer szerbiai gazdasági társaság működik együtt észak-macedón partnerekkel. Észak-Macedónia a nyolcadik legfontosabb exportország Szerbia számára – emelte ki Ljajić, hozzátéve, hogy Szerbia tavaly 628 millió euró értékben exportált Észak-Macedóniába. Az integrált határátkelő feltehetőleg a szerbiai export további növekedését eredményezi – nyomatékosította a miniszter.

Az ünnepélyes megnyitó után Ana Brnabić Szkopjéba utazott, ahol a két ország küldöttsége három államközi megállapodást írt alá.