2024. szeptember 4., szerda

Töretlen a haladók támogatottsága

Ha most tartanák a választásokat, öt lista lépné át a választási küszöböt

Az Ipsos legújabb felmérése szerint a Szerb Haladó Párt köré tömörülő választási koalíció továbbra is élvezi a polgárok elsöprő többségének a támogatását, hiszen erre a listára a megkérdezettek 53,4 százaléka szavazna. Utóbbi politikai tömörülés mellett a felmérés szerint csupán négy mások lista lépné át a választási küszöböt, nevezetesen a Szövetség Szerbiáért pártkoalíció – 11,3 százalék –, a Szerbiai Szocialista Párt és az Egységes Szerbia koalíciója – 11,2 százalék –, a Szabad polgárok mozgalma – 5,4 százalék – és a Szerb Radikális Párt – 5,4 százalék.

A felmérés arra enged következtetni, hogy jelenleg valamivel több, mint 3 millió olyan szavazópolgár van, aki elmenne leadni a voksát és tudja is, hogy melyik politikai csoportosulást támogatná, közölte a Mondo hírportál összeállítása szerint Marko Uljarević, az Ipsos közvélemény-kutatásokkal foglalkozó részlegének igazgatója. Mint hozzátette, 500 ezren szavaznának, de még nem tudják, hogy kire.

A felmérésben arra a kérdésre is választ kellett adniuk a résztvevőknek, hogy miként vélekednek úgy saját, mint Szerbia jövőjéről. A megkérdezettek 46,4 százaléka véli úgy, hogy Szerbia jó irányba halad, míg 34,5 százalékuk ennek az ellenkezőjét vallja. A polgárok 32,1 százaléka hiszi, hogy 2020-ban jobbá válik az életszínvonal, míg 14,9 százalékuk pesszimista ebben a tekintetben.