2024. szeptember 3., kedd

Elvetették Szerbia fellebbezését

Jojić és Radeta felett ítélkezni fog a hágai törvényszék

A hágai nemzetközi törvényszék megerősítette korábbi döntését, hogy ítélkezni fog Petar Jojić és Vjerica Radeta, a Szerb Radikális Párt két tagjának ügyében. Mindkettőjüket azzal vádolják, hogy nem tartották tiszteletben a hágai törvényszéket.

A Beta jelentése szerint a fellebbezési testület elvetette az elsőfokú ítéletre tett szerbiai fellebbezést, és megállapította, hogy Jojić és Radeta ellen Hágában kell ítélkezni, mert egy esetleges szerbiai tárgyalás esetén a kulcsfontosságú tanúk visszautasították volna a tanúskodást.

Jojićot és Radetát azzal vádolják, hogy fenyegetéssel és megvesztegetéssel hatást gyakoroltak azokra a tanúkra, akik Vojislav Šešelj radikális vezető ellen tanúskodtak volna a hágai perben.  

Mindkettőjük elfogására a bíróság 2015 januárjában adott ki parancsot a belgrádi kormánynak. 2016 tavaszán a belgrádi háborús bűnökkel foglalkozó felső bíróság úgy döntött, hogy nincs törvényes alapja a radikálisok elfogásának és kiadásának, mivel nem háborús bűnökkel vádolják őket, hanem azzal, hogy nem tartották tiszteletben a bíróságot. A törvényszék 2016. október 5-én nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Jojić és Radeta ellen, és néhány alkalommal feljelentést tett Szerbia ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsánál, mert nem működött együtt a radikálisok ügyében.