2024. szeptember 3., kedd

Hárman együtt

Együtt indul a választásokon az Egészséges Szerbia (Zdrava Srbija), a Jobb Szerbia (Bolja Srbija) és az Együtt Šumadiáért (Zajedno za Šumadiju) mozgalom. A koalíciós megállapodást ma írták alá Belgrádban, így a helyhatósági és parlamenti választásokon együtt fognak fellépni. Milan Stamatović, a Zdrava Srbija elnöke kijelentette, nem bojkottálhatják a választásokat, nem hagyhatják cserben azokat, akik bíznak bennük.

Stamatović rámutatott, a koalícióra lépett három pártot hasonló pártprogram és a közös érdek kötötte össze. 70-80 önkormányzatban indítanak listát. Hangsúlyozta, amilyen változásokat sikerült kieszközölni helyi szinten, olyan változásokat szándékoznak végrehajtani az egész ország területén. Egy jobban működő Szerbiát képzeltek el.

Stamatović, aki korábban a Szerbiáért Szövetséget támogatta, továbbra is úgy véli, nem javultak a választási feltételek, de ez nem jelenti azt, hogy a választási szabályok nem fognak javulni. Közölte, a legutóbbi választások során sem voltak jobbak a választási feltételek, mégis sikerült eredményt elérniük.

Dragan Jovanović, a Bolja Srbija elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kampány során nagyobb hangsúlyt fektetnek az agrárium problémájának javulására. Mindenekelőtt a gyümölcsfelvásárlási árak növelésére, és a dízel árának csökkentésére, hiszen Szerbiában a paraszt számára jelenleg sokkal drágább az üzemanyag, mint a szomszédos országokban, illetve az egész Balkánon. Hangsúlyozta, Belgrádnak változtatnia kell az ország iránt tanúsított viszonyán, hiszen csak így tudja életben tartani a falvakat.