2024. szeptember 2., hétfő

Ma voksoltunk volna…

Kedden visszatérnek munkahelyükre a parlamenti képviselők

A szerb kormány várhatóan még ma összeül és meghozza azokat a javaslatokat, amelyek kedden a parlament elé kerülnek – nyilatkozta Maja Gojković házelnök. A rendkívüli állapot bevezetését követően ugyanis megszüneteltették a parlament munkáját, az országszintű döntéseket a szerb kormány hozta meg.

Mint ismeretes, a koronavírus-járvány következményeként országunkban elhalasztották a parlamenti választásokat is, amelyekre rendes körülmények között ma került volna sor. A felfüggesztett munkafolyamat folytatásáról a szerbiai választási bizottság dönt – mondta Gojković a Szerbiai RTV műsorában. A házelnök szerint a köztársasági, tartományi és önkormányzati szintű választások új időpontjáról a rendkívüli állapot megszüntetését követően döntenek.

A járvány miatt bevezetett rendelkezések enyhítésével a jövő héttől újrakezdhetik munkájukat a képviselők. A parlament keddi ülésén elsőként a rendkívüli állapotra vonatkozó rendelkezéseket vitatják majd meg. A járványhelyzet miatt külön figyelmet szentelnek majd a hatályban levő egészségügyi intézkedések betartására: a képviselők védőmaszkban és kesztyűben ülnek a padsorokba, és amikor megérkeznek, megmérik a testhőmérsékletüket is. Minden második helyen ül majd képviselő, hogy betartsák a távolságtartás szabályát – magyarázta a házelnök.

A rendkívüli állapot idején tartott parlamenti ülésen előreláthatólag 45 napirendi pontot vitatnak majd meg a képviselők.