2024. szeptember 2., hétfő

Június 21-én tartják meg a választásokat

Ebben a hónapban nem szerveznek tömeges összejöveteleket, nagygyűléseket

Aleksandar Vučić köztársasági elnök tárgyalóasztalhoz ült azoknak a pártoknak a képviselőivel, amelyek részt vennének a választásokon, illetve amelyek részt óhajtottak venni ezen a találkozón.

Mint azt az államfő a találkozót követően kifejtette, a felekkel körbejárták, hogy mi minden történt a legutóbbi találkozó óta és természetesen arról is eszmecserét folytattak, hogy miként kellene megtartani az általános választásokat.

A rendkívüli állapotot a Szerbiai Képviselőház feltehetőleg szerdán hatályon kívül helyezi, emlékeztetett Vučić, hozzátéve, hogy a választásokat a hatalom mindhárom szintjén június 21-én tartják meg.

Tekintettel a járványügyi helyzetre, májusban még nem tartanak tömegesebb gyülekezéseket, főleg nem zárt térben, míg június tekintetében a szakértők vonatkozó álláspontjától függ ezeknek a megtartása, magyarázta az államfő.

Mint hozzátette, számos politikai párt és egyéb politikai tömörülés számára problémaként merül fel a támogatói aláírásokat hitelesítő közjegyzők korlátozott kapacitása, ezért azok a politikai csoportosulások, amelyek már átadták listájukat, beleegyeztek abba, hogy a még támogatói aláírást gyűjtő tömörülések a községi hitelesítők szolgáltatását is igénybe vehessék.