2024. szeptember 2., hétfő

Június derekán szavazunk

Az államvezetőség nem tartja lehetségesnek a választások év végére történő halasztását

A köztársasági elnök vasárnap esti televíziós szereplésében nemcsak a rendkívüli állapot csütörtöki feloldását helyezte kilátásba, hanem arról is beszélt, hogy a járvány miatt elhalasztott választásoknak két új lehetséges időpontja van: június 14-én vagy 21-én tartják meg a köztársasági, tartományi parlamenti és helyi önkormányzati voksolást. Aleksandar Vučić közölte, erről tárgyal majd az induló listák tisztségviselőivel, s tegnap késő délután meg is tartott egy találkozót, amelyen a választásokon indulni kívánó pártok, polgári csoportok, illetve szervezetek képviselői vettek részt.

Mint ismeretes, a legutóbbi megbeszélésre március 17-én került sor, amikor azt a döntést hozták, hogy minden választás előtti kampánytevékenységet megszakítanak a járványügyi helyzet miatt, és a választásokat sem tartják meg. Az államvezetőség a pártokkal egyeztetve akkor megállapodásra jutott, hogy amíg a koronavírussal harcolunk, nem lehet választást tartani.

Az államfő bejelentéséből már az derült ki, hogy a kijárási tilalom feloldásával, a szigorítások enyhítésével megteremtődtek a feltételek a választási folyamat folytatására is. A járvány és az annak következtében bevezetett rendelkezések ugyanakkor számos negatív reakciót váltottak ki az emberekből, ám ez a jelenlegi helyzetben érthető – mondta Vučić. Szerinte a kormány a tőle telhető legjobb intézkedésekkel próbálta meg enyhíteni a lakosok helyzetét, a polgárok pedig a véleményüket és álláspontjukat kifejezhetik a választásokon – biztos benne, hogy sokan a másik oldalra állnak majd, mert népszerűbbnek számítanak a szigorításokat nem tartalmazó vélemények, mint azok, amelyek eredményt hoznak, de kellemetlenek a mindennapi életre nézve.

A legújabb információk szerint pontatlanok voltak a korábbi sajtóértesülések. Az előző hétvégén már megjelentek a médiában az első becslések a leendő általános választások lehetséges időpontjával kapcsolatban. A Blic nem hivatalos értesülései szerint július 5-e és 19-e között tartották volna meg a szavazást. Ivica Dačić külügyminiszter már akkor bejelentette, számára inkább az lenne a logikus, ha hamarosan folytatódna a félbeszakított kampány, és még június vége előtt lebonyolítanák a voksolást.

Közben az ellenzéki oldalon is megjelentek találgatások és „kérések” is. Miroslav Aleksić, a Szövetség Szerbiáért koalíció részét képező Vuk Jeremić vezette Néppárt alelnöke úgy fogalmazott, ha várnának őszig a választásokkal, megtörténhetne, hogy ez a szervezet felülbírálná korábbi, bojkottról szóló álláspontját, és mégis részt venne a szavazáson. Hasonló álláspontra helyezkedett Boško Obradović, a szélsőjobboldali Dveri vezetője is, aki tegnap a szavazás év végére való elhalasztását kérte azzal a magyarázattal, hogy ezt a járványügyi helyzet és a „polgárháború elkerülése” teszi indokolttá.

Ezeket az ellenzéki követeléseket és terveket azonban már többször meghiúsította kijelentéseiben az államfő. Mint legutóbb mondta, egyrészt nem hajlandó mások feltételeinek, külföldi nyomásnak eleget téve dönteni a választások időpontjáról, másrészt az alkotmány sem teszi lehetővé, hogy határtalan ideig várjanak a voksolás megejtésével. A képviselőháznak, kormánynak a mandátuma négy évig tart, nem négy és fél évig, a halogatás voltaképpen diktatúrába vezető út lenne – furcsállja, hogy éppen azok kérik ezt, akik a mostani vezetőséget tartják diktatórikusnak – jegyezte meg Vučić.