2024. szeptember 2., hétfő

Ipsos: Három millió szavazó már tudja kire voksol

A június 21-re elhalasztott szerbiai választásokra három millió polgár kimegy, és már jórészt azt is tudják, kire szavaznak – állítja Marko Uljarević, az Ipsos Strategic Marketing közvélemény-kutató intézet képviselője az éppen befejeződött közvéleménykutatás eredményei alapján.  

A Szerbiai RTV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a választásokra leginkább a Szerb Haladó Párt, és a Szerb Szocialista Párt tábora készül fel, majd az ellenzéki pártok szavazói, ám hozzávetőlegesen 620 ezer ember bizonytalan abban, kimegy-e a választásokra, vagy nem.

Uljarević szavai szerint a szükségállapot után a polgároknak új prioritásaik vannak, és a 38 napos választási kampány is elegendő idő lesz arra, hogy a polgárok egy része változtasson álláspontján. Ugyanakkor a 38 napos választási kampány rövidsége kedvez a hatalmon levő haladóknak és a szocialistáknak, mivel ez a két párt a járványhelyzet miatt kihirdetett rendkívüli állapot idején is folyamatosan jelen volt és látható volt a közvélemény számára.

A Cesid képviselője, Bojan Klačar szerint a június 21-ei dátum megfelel a hatalmon levők pártoknak, mely az elmúlt 8-9 hétben folyamatosan a közvélemény előtt szerepelt. Az ellenzéki pártoknak alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez, szögezi le a FoNet.