2024. szeptember 9., hétfő

Ljajić: Addig nyújtózkodjunk, ameddig a takaró ér

A szerb kormány gyakran tárgyal a bérekről és a nyugdíjakról, melyeknek a növelése most már biztos – jelentette ki Rasim Ljajić (képünkön) kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter az N1 televízió reggeli műsorában, hozzáfűzte, hogy erre a növelésre megvan a reális fedezet, különben számításba sem jöhetne. Addig nyújtózkodhatunk, ameddig a takarónk ér, mondta.

A továbbiakban Ljajić hangsúlyozta, hogy Recep Tayyip Erdoğan török köztársasági elnök szerbiai látogatása rendkívül fontos Szerbia számára, és a két ország jó politikai kapcsolatát bizonyítja. Szólt a 175 török cég bemutatkozásával megrendezésre kerülő biznisz fórumról, ami nagy lehetőséget nyújt az együttműködés elmélyítésére.

– Az állam megteremtette a feltételeket a gazdasági együttműködés elmélyítésére a szabadkereskedelmi egyezmény aláírásával. A politikai háttér kiváló, csak a gazdasági szereplőkön múlik, mennyire használják ki az adott feltételeket. Az egyezmény szerint lehetőségünk van 5000 tonna marhahús, 15 000 tonna napraforgó, 5000 tonna szója vámmentes kivitelére. Ezenkívül Szerbiában a külföldi turisták közül a törökök átvették az elsőbbséget, és Belgrád az egyik legfontosabb városi célpontjuk.

Erdoğan és az EU viszonyára vonatkozóan Ljajić kifejtette, hogy Szerbia kis állam, nem tudja befolyásolni a nemzetközi viszonyokat. Szerbiának továbbra is elsődleges fontosságú az EU-csatlakozás, és a jó viszony ápolása többek között Németországgal, mely az EU-ban vezető szerepet tölt be. Törökország és Németország elhidegült kapcsolatától függetlenül Törökország fontos gazdasági partnerünk – szögezte le Ljajić.