2024. szeptember 9., hétfő

Újabb négymilliós segély

Az EU humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosa elégedett Szerbia szerepvállalásával

A migráns- és a menekültválság kezelésében Szerbia az Európai Unió egyik kulcsfontosságú partnere – közölte a Belgrádban vendégeskedő Hrisztosz Sztilianidesz, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosa. Az Aleksandar Vučić államfővel folytatott beszélgetés után tartott sajtótájékoztatón Sztilianidesz emlékeztetett, hogy az EU a válság kezelésére 2015 óta 80 millió euró támogatást különített el Szerbia számára. A biztos értékelése szerint a válságot akkor lehet hatékonyan kezelni, ha a kiváltóokokat célozzák meg.

Ivica Dačić külügyminiszterrel beszélgetvén Sztilianidesz 4 millió euró értékben ígért újabb humanitárius segélyt Szerbiának a menekült- és migránsválság kezelésére.

A biztos Nebojša Stefanović belügyminiszterrel is találkozott. A felek egyetértettek abban, hogy az embercsempészet megfékezése az egyik legfontosabb feladat. Szerbiában az utóbbi időszakban 38 személyt ítéltek el embercsempészet vádjával. Ők 613 személyt próbáltak eljuttatni Szerbián át az EU területére – mondta Stefanović, majd megköszönte, hogy az EU 1,7 millió euróval támogatta a belügyminisztérium illetékes részlegét.

Szerbiában minden egyes alkalommal az uniós alapok eszközeinek rendeltetésszerű és megfelelő költéséről győződik meg – emelte ki Sztilianidesz –, a migránsok a megfelelő elszállásolásban és bánásmódban részesülnek, a hatóságok emberségesen viszonyulnak hozzájuk. Tekintettel az ország igyekezetére és eddigi eredményeire, a tagjelölt országok közül Szerbia lesz az első, amelyik csatlakozhat az EU-hoz – fejtette ki reményét Sztilianidesz. A biztos a hétvégén az obrenovaci ideiglenes befogadóállomásra látogatott el.