2024. szeptember 9., hétfő

A szomszédok jóban is lehetnek

A skandináv vendégek a balkáni országok közötti kölcsönviszony rendezését szorgalmazták

A gazdasági reformok eredménye mind szembeötlőbb, és az ország stabilitása is kitűnő – értékelte Timo Soini és Margot Wallström, Finnország és Svédország külügyminisztere Belgrádban, majd reményüknek adtak hangot, hogy a svéd és a finn beruházók a jövőben nagyobb érdeklődést mutatnak Szerbia iránt.

Külügyi trió: Margot Wallström, Timo Soini és Ivica Dačić (Fotó: Beta)

Külügyi trió: Margot Wallström, Timo Soini és Ivica Dačić (Fotó: Beta)

A diplomáciai vezetőket egyebek mellett Aleksandar Vučić államfő fogadta, a Szerbia és Svédország, illetve Finnország közötti jó kapcsolatokat méltatva. A felek az országaik közötti bilaterális és gazdasági együttműködésről, a Nyugat-Balkán országai közötti kapcsolatokról, a régió stabilitásáról és az európai integrációról beszélgettek. Vučić megismételte meggyőződését, hogy az egységes gazdasági övezet kialakítása érdemben erősítené a nyugat-balkáni régió stabilitását. Ehhez kapcsolódóan jegyezte meg Soini és Wallström, hogy a Svéd- és Finnország közötti jó kapcsolatok és szoros együttműködésük szemlélteti a leghitelesebben, hogy ez a hozzáállás országaik polgárainak a mindennapjait könnyíti meg.

A folytatásban a vendégek támogatásukról biztosították az Európai Unió felé vezető úton haladó Szerbiát. Finnország és Svédország egyetértenek abban, hogy Szerbiának az EU-ban a helye, ezért támogatni fogják az ország európai integrációját – nyomatékosította Soini és Wallström. A külügyminiszterek ugyanezt Ivica Dačić szerb kollégájukkal beszélgetvén is megismételték, majd rámutattak, az, hogy közösen érkeztek Belgrádba, jelzésértékű. A szomszédok közötti kapcsolatok lehetnek kiemelkedőek, és a szomszédok együttműködhetnek egymással – tették hozzá, majd kiemelték: a drámai eseményekben gazdag múlt lezárására szeretnék bátorítani a régió országait, hiszen ennek folyományaként teremthet a régió jobb feltételeket a fiatalok számára. Szerbia fontos szerepet játszik a nyugat-balkáni régió stabilitásának megőrzésében – emelte ki Wallström, mondván, hogy Svédország és Finnország a jövőben is Szerbia barátjai maradnak.

Dačić egyetértett azzal kapcsolatban, hogy a külügyminiszterek közös látogatása jelzésértékű és követendő példa. A régióban mindez furcsán hathat, pedig azt bizonyítja, hogy a szomszédos országok között kiegyensúlyozottak és jók lehetnek a kapcsolatok – értékelte Dačić, aki szerint nem egyszerű, de nem lehetetlen célkitűzés rendezni a kapcsolatokat a nyugat-balkáni régióban. A szerb külügyminiszter Szerbia háláját tolmácsolta Wallströmnek, amiért Svédország Szerbia egyik legbőkezűbb támogatója. Különböző programok keretében Svédország 250 millió euró vissza nem térítendő támogatást juttatott Szerbiába – tette hozzá Dačić.