2024. július 17., szerda

A közösségi szellem varázsa

A szabadkai Pro Musica kamarakórus koncerttel ünnepelte 50. évfordulóját

Ötvenéves a szabadkai Pro Musica Kamarakórus. Égető Gabriella, a Szabadkai Zeneiskola tanárnője alapította 1968-ban. Az énekkar az évtizedek során nemcsak itthon mutatkozott be a közönség és a kórusfesztiválok, -találkozók zsűrije előtt, hanem Európa több országában, sőt, még Mexikóban is. Égető Gabriella tevékenységét számos elismeréssel jutalmazták, és a tanárnő a többi közt Szabadka Város díszpolgári címének birtokosa is.

Az 50. évfordulót a promusicások hétfőn este a tőlük megszokott, magas színvonalú gálakoncerttel ünnepelték meg, amelyet a szabadkai Városháza dísztermében tartottak meg.

A koncert előtt Firstner Stevan, a Pro Music kamarakórus énekese, aki a kezdetektől tagja a csapatnak, ismertette az énekkar rövid történetét, és köszönetet mondott mindazoknak, akik valamilyen módon részt vettek a kórus életében, valamint hozzájárultak annak sikeres működéséhez és fennmaradásához. Azoknak a tagoknak a nevét is megemlítette, akik a kezdetektől vagy legalább 10 éve erősítik a legendás szabadkai énekkar csapatát.

Rajta kívül a jelenlevők közül még ketten énekelnek a kórusban az alapítás óta. Székely Mária nyugalmazott zongoratanárnő is köztük van. Elmondása szerint az évek során több áldozatot kellett meghoznia, hogy az énekpróbákat beillessze a napirendjébe, de még mindig szereti a kórust. Kedvencei azok a reneszánsz és barokk zeneművek, amelyeket Égető Gabriella vezénylete alatt tanult meg.

A legendás tanárnőtől 1999-es leköszönése után tanítványai vették át a karmesteri pálcát és a kórus vezetését. Ők Gubena Éva, Huszár Elvira és Dévity Zoltán voltak. A repertoár bővítésére és a Pro Musicától nem megszokott zenei műfajok átvételére akkor került sor, amikor Paskó Csaba atya 2003-ban átvette a helyet a pulpituson. A kamarakórus műsorára ekkor a romanticizmus korszakának művei, ritkán hallható misék és gospelek is felkerültek – mindezt egy jazzkvartett segítségével valósították meg. A műfaji és hangzásbeli sokszínűség továbbra is folytatódott, csak más formában. Amikor 2012-ben Csikós Krisztina zenetanárnő került a Pro Musica élére, a kórus repertoárját a klasszikus művek előadásán kívül modern szerzeményekkel és más kontinensek lelki ihletésű zenéjével bővítette.

Ebből hallhatott ízelítőt a szabadkai közönség a felejthetetlen jubileumi koncerten.

Az ünnepi hangverseny programja két részből állt. Az első részben könnyedebb hangvételű, rövidebb darabokat szólaltattak meg, amelyek ötven év alatt nagy ,,slágerré” váltak úgy az énekesek, mint a közönség körében. A műsor második felében egy ősbemutatóval készültek. Conrad Paul Wusching Missa Brevis című művét adták elő szólistákkal, vagyis Csúzdi Eszter szoprán, Guzsvány Izabella alt és Gábor Zoltán bariton segítségével.Vizin Kornél orgonajátékával kísérte a kórust, amelynek jelenleg 25–30 tagja van.

A koncertet a közönség óriási vastapssal jutalmazta. Az 50. évforduló tiszteletére a kórus tagjai az esti fellépés előtt egy hálaadó szentmisén vettek részt.