2024. július 17., szerda

Megújul a Szabadkai Városi Könyvtár

Közösségi térrel is bővül az intézmény

A Szabadkai Városi Könyvtár hozzáfogott a tervezett felújítási munkálatok kivitelezéséhez. E jelentős munkához a könyvtár az eszközöket a Magyar Nemzeti Tanács segítségével a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával biztosította.

A könyvtár épületének felújítása több fázisban történik az egész év folyamán, melynek első fázisa már folyamatban van és felöleli az építészeti munkálatokat, a tűzvédelmi-, a video-felügyeleti rendszer kidolgozását és az épület kommunális infrastruktúrájának (az elektromos hálózat és a fűtés) rekonstrukcióját, a munkálatok folytatásában pedig a klimatizációra kerül sor. A munkálatok első fázisának legösszetettebb munkája a lift beépítése, amely összeköti a földszintet az olvasóteremmel, amely által az európai szabványokkal és normákkal összhangban biztosítani tudják majd a mozgáskorlátozottak számára is a közlekedést, s a többi polgárral egyenjogúan lehetővé teszik számukra a könyvtárhasználatot. A felújítási munkálatok első fázisának határideje 2016. május 15.

A Szabadkai Városi Könyvtár felújítási munkálatai miatt az olvasók nem használhatják az olvasótermet, helyette az Amerikai kuckó termeit vehetik igénybe. A könyvtár összes osztálya, kivéve az amerikai kuckót, 2016. április 4-től május 15-ig zárva tart. Ez alatt az idő alatt a foglalkoztatottak elvégzik az állomány összeírását – áll a szabadkai Városi Könyvtár lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Információink szerint a munkálatok végeztével az olvasóterem a befedett, átriumszerű udvarban kap helyet, az emeleten, az eddigi olvasóterem helyén pedig különböző rendezvények megtartására is alkalmas teret alakítanak ki.

A Magyar Nemzeti Tanács szerepvállalásáról Hajnal Jenőt, az MNT elnökét kérdeztük.

– A Szabadkai Városi Könyvtár a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű intézménye. Az egyik leggazdagabb, legjelentősebb magyar könyvállománnyal rendelkező intézményünk olyan könyvtári és múzeumi értékekkel (kéziratokkal, régi könyvekkel, dokumentumokkal stb.), amelyekkel nemcsak közkönyvtári funkciót, hanem a múzeumi szerepkört is betölt. A műemléképület – amely mint a Kosztolányi-regények egyik helyszíne, része a magyar nemzeti értéktárnak is – belső tereinek és udvarának átrendezése ezt a kettősséget igyekszik majd erősíteni: egyrészt hogyan lehet bemutatni, elérhetővé, megtekinthetővé tenni ezeket a nemzeti értékeket a különféle kiállítási terekben, másrészt, hogyan tudunk egy korszerű, 21. századi információs központot kialakítani. Ezt szolgálja majd egyebek között az olvasóterem átköltöztetése a befedett, átriumszerű udvarba, és ezzel együtt egy agora kialakítása több közösségi teremmel. A rendezvények is fontosak a városi könyvtárban, így ezeknek a helyszíne is egy többfunkciós térré alakulhat át. Azt hiszem, hogy a jövőben egy-egy rendezvény sem korlátozódik majd csak egy teremre, hanem az egész épület funkcionális egységgé áll össze. Ezek a beruházások nemcsak egy megújuló könyvtárépületet jelentenek, hanem egy új közösségi tér létrejöttét is, valamint olyan irodalmi múzeumi helyszínt is, amely méltó Szabadka hírnevéhez, irodalmi és épített örökségéhez – hallottuk Hajnal Jenőtől, akitől azt is megtudtuk, hogy a beruházás összértéke csaknem 100 millió forint.