2024. szeptember 2., hétfő

A Szabadkai Városi Múzeum Museion 13 című évkönyvének bemutatására került sor

Tegnap zajlott a Szabadkai Városi Múzeumban az intézmény 13-as számú évkönyvének bemutatója. A folyóiratról mgr. Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója, a kiadvány szerkesztője szólt:

– Ez a munkánk tükre, a büszkeségünk, amely tudományos-ismeretterjesztő munkákat tartalmaz, egyben áttekintés arról, hogy mivel foglalkoznak intézményünk munkatársai, mi minden folyik a múzeum berkeiben. A Szerb Nemzeti Könyvtárhoz fordultunk annak érdekében, hogy megszerezzük a tudományos kategorizálást, amelyre reményeink szerint a következő számtól sor kerülhet. Jelen évkönyvünk a 2014-es évet mutatja be, eddig ez az első számunk, amelyben színes oldalak is vannak, ha pedig minden simán halad, az idén még egy számot kiadunk, a 14-est. Igényesen, odafigyeléssel, a meghatározott szabályok szerint történnek a munkák megírása. Kiadványunk talán egyedülálló abban, hogy négy nyelven jelennek meg benne publikációk – mondta Hulló István.

A továbbiakban recenzensek, szakemberek mutatták be a kiadvány tartalmát. Dr. Ózer Ágnes, a Vajdasági Múzeum igazgatója Mirko Grlica egyik tanulmányáról szólt, amely a Bunyevác Iskola Egyesület megalakulási kísérletét taglalja közvetlenül az első világháború előtt, valamint dr. Papp Árpád írásáról, amely a hátország szerepéről, a szabadkai magánéletről szól az első világháború alatt. Mgr. Gordana Prčić-Vujnović, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársa, Mirko Grlica Az emlékezés újabb rétegei, Szabadka más szögből való megközelítése a Raichle-palota építése idején című munkáját, valamint dr. Korhecz Papp Zsuzsanna A barokk mesterek festészeti technikája, a délvidéki katolikus templomok oltárkép-restaurálásainak tükrében című tanulmányát mutatta be, kiemelve a szerző restaurátori tevékyenségét. Dr. Kajdocsi Lovász Gabriella a múzeum kurátora, Neda Dimovski Az axiális váz fejlődési rendellenességei egy középkori nő maradványain c. tanulmányáról, valamint Hulló István A tervezett magyarkanizsai szélerőmű madártani vizsgálatainak eredményeit felvázoló munkájáról beszélt. Dr. Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész Ljubica Vuković Dulić tanulmányát mutatta be, amely Boros György plakátjairól szól.