2024. szeptember 2., hétfő

Értéktárunk gazdagítása

Új székhelyén tartotta meg a Bácsország Vajdasági Honismereti Társaság a Bácsország honismereti szemle szabadkai bemutatóját

A Bácsország Vajdasági Honismereti Társaság új székhelyükön, Szabadkán a Szakegyesületek és Társulatok Szövetsége székházában tartotta meg a Bácsország honismereti szemle szabadkai bemutatóját, amelyen mgr. Hulló István, a Bácsország Vajdasági Honismereti Társaság új elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd pedig bemutatta az új székhelyet és a Társaságot. A továbbiakban Ricz Péter, nyugalmazott régész, muzeológus a Társaság történetéről és a terveiről szólt, de megemlékezett a kezdeményező szerkesztőségről is:

– Sajnos már csak hárman maradtunk, Dévavári Beszédes Valéria, Tolnai Ottó és jómagam. A szerkesztőség többi tagja, például Szekeres László, Magyar László, Lalia Gábor és Szabó József már nincsenek közöttünk. Az első Bácsország 1995-ben jelent meg a Szabad Hét Nap mellékleteként, de egészen csak tíz évre rá került sor a Társaság megalapítására. Nemcsak a folyóirat megjelentetése volt a Társaság elsődleges feladata, hanem a bemutatók is. Sok Bácsország-bemutató zajlott, nemcsak Vajdaságban, hanem Magyarországon is. Az is fontos szerepe a Társaságnak, hogy a folyóiratot eljuttassa az olvasóhoz. Ez nagy kihívás, a többségében magyarlakta településeken szeretnénk kialakítani pontokat, ahol a hétköznapokban is hozzá lehetne férni a Bácsországhoz. Eljövendő tevékenységeinkhez hozzátartozik az is, hogy kellő pénzforrásokhoz jussunk, hogy a Bácsország a jövőben megjelenhessen ebben a formában – hallottuk Ricz Pétertől, majd pedig dr. Fábián Borbála olvasószerkesztő, a délvidéki helytörténet- és régiókutatásról, a Bácsország ebben betöltött szerepéről tartott előadást, külön figyelmet szentelve a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Bennünk élő múltjaink című kiadványára, és Pejin Attila A helytörténet-kutatás és -írás kézikönyvére, de felhívta a figyelmet a Bácsország honlapjára és egyéb honlapokra is. Mint mondta, nemcsak nyomtatott formában, hanem a világhálón is olvashatók bizonyos dokumentumok, könyvek, újságok, amelyek megkönnyítik a kutatók munkáját.

A bemutató további részében dr. Németh Ferenc – múlt év óta a lap főszerkesztője – mutatta be a Bácsországot:

– A 76., illetve az évad első számával lépett be a Bácsország megjelenésének 21. évébe. A Bácsországot továbbra is az értékőrzés, értékmentés és hagyománytisztelet jellemzi. Ez a három jellegzetesség fejezi ki mindazt, amit az előző főszerkesztők és munkatársak tettek és bizonyítottak. Az eddigiek során a Bácsországot, mint tudományos igényű, de népszerű folyóiratot a munkatársai éltették. Ezen nem változtatnánk, noha beszélgettünk arról, hogy a Bácsországot milyen irányba lehetne elmozdítani, továbbfejleszteni. Arra jutottunk, hogy nem kell túl magasra helyezni a lécet, ha ugyanis a lapot tudományos folyóirattá fejlesztenénk, talán elveszítené a népszerűsítő szerepét. Figyelembe vettük az olvasó célközönséget is, ezért maradtunk a tudományos, népszerűsítő jellegnél. Továbbra is fontosnak tartjuk a folyóirat vizualitását, hogy jó minőségű fotókat és illusztrációkat közöljünk. Azon az állásponton vagyunk, hogy a fotográfia, a dokumentum fénykép, egyenértékű a szöveggel. Népszerű jellegénél fogva ez egy tetszetős képes folyóirat, amely negyedévenként jelenik meg több mint száz oldalon. A Bácsország fontos szerkesztési elve a térség földrajzi lefedettsége. Nagy gondot fordítunk arra, hogy ne csak Bácskából, hanem Bánátból, sőt a határon túlról is érkezzenek értékes, érdekes írások. Attól viszont, hogy tudományos népszerűsítő folyóirat vagyunk, nem jelenti, hogy az itt közölt cikkek tanulmányok, összefoglalói valamilyen témának. Célunk, hogy minden írás értéktárunkat gazdagítsa, bővítse ismereteinket szellemi és tárgyi kincseinkről. Ezt az elvet próbáljuk következetesen érvényesíteni. Immár szinte könyvtárnyira duzzadt az a gazdag ismeretanyag, amelyből több kötet is kitelne – mondta Németh Ferenc, és mint hallhattuk, a Bácsország folyóirat mellett a Bácsország könyvsorozat is megjelenik. A Bács-Bodrogh Vármegyei Történelmi Társulat Évkönyvei a Bácsország Vajdasági Honismereti Társaság kiadványaiként jelennek meg, és a sorozat a reprint kiadásának ötödik köteténél tart. A bemutatón Németh Ferenc a Bácsország új számának tartalmát is ismertette.