2024. szeptember 2., hétfő

„Szeretetéhségben szenved a világunk”

A szeretetről, annak hiányáról és a szeretetnyelvekről tartott előadást dr. Jamrik Kiss Edit

Hétfőn a Szabadkai Városi Könyvtár emeleti olvasótermében Szeretném, ha szeretnének címmel előadás és beszélgetés zajlott a szeretetnyelvekről, az Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör szervezésében. Az estet Horváth Emma rendezte, a vendég pedig dr. Jamrik Kiss Edit ideggyógyász szakorvos, egészségfejlesztő mentálhigiénés szakember volt, egyébként Horváth Emma egykori tanítványa, aki 1973-tól 1977-ig tagja is volt az Életjelnek, és sok verset szavalt az Életjel pódiumán. Dr. Jamrik Kiss Edit szólt a szakterületéről, mint mondta, az egészségfejlesztő mentálhigiéné azzal foglalkozik, hogyan tudunk egészségesek maradni, mit tehetünk meg önmagunkért, nem csak a testi, a lelki szinteket is figyelembe véve. Előadásában a szeretet fontosságát hangsúlyozta:

– Szeretetéhségben szenved a világunk, ennek rengeteg oka van. A saját életünkben is tapasztalhatjuk, hogy ezzel a témával sok a baj. Sokan úgymond rosszul szeretik egymást. Legyen szó párokról, szülőkről és gyerekekről, de a munkahelyi közösségekben is azt láthatjuk, hogy szinte képtelenek az emberek szeretetet adni és azt elfogadni is. Ennek alapvető oka, hogy csak azt tudunk adni, amink van. Szeretetet csak akkor, ha ez bennünk is megvan. A bennünk levő szeretet azt jelenti, hogy képesek vagyunk elfogadni és szeretni önmagunkat. Ha ez működik, akkor tudunk kifelé is szeretni. Aki önmagát nem szereti, nem tudja sem nyújtani, sem elfogadni a szeretetet. Sajnos sok ilyen emberrel találkozhatunk. A szerelem egy olyan érzés, amely meghatározó élménye az életünket, márpedig sokan úgy élik meg, hogy ők soha nem kaptak szeretetet. Az idősek gyakran azt érzik, hogy már a legközelebbi hozzátartozók számára sem fontosak, nem úgy szeretik őket, ahogyan régen. Újra kellene tanulunk szeretni. Gary Chapmant Amerikában úgymond nagy pártterápiás guruként tartják számon. Amikor foglalkozott a párokkal, arra jött rá, hogy sok kapcsolat idővel szürkévé és sivárra válhat, mivel a felek nem megfelelően szeretik egymást. Ez a felismerés vezetett oda, hogy megalkotta az öt szeretetnyelvet. A párkapcsolatban ritkán tapasztaljuk azt, hogy mindkét félnek ugyanaz a szeretetnyelve. Erre mindenképpen érdemes odafigyelniük a pároknak. A szeretetet különböző módon fejezzük ki, különböző kommunikációs csatornáinkat vesszük igénybe hozzá. A másik fél valamikor ezt nem érti vagy nem érzi. Ha nem ismerjük a másik szeretetnyelvét, és nem a megfelelő csatornán közöljük a szeretetünket, nem fogja érezni. Ha pedig valakit nem az ő szeretetnyelvén szeretnek, kialakul a szomorúság állapota, és boldogtalan lesz – hallottuk dr. Jamrik Kiss Edittől, majd pedig a közönség egy tesztet tölthetett ki, amely alapján kiderülhetett, hogy kinek mi az elsődleges szeretetnyelve. Az öt szeretetnyelv: az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés – ezeket vette sorra dr. Jamrik Kiss Edit előadásának további részében.

A rendezvényen szavalatokat hallhattunk Füleki Köteles Erzsébettől, Lőrinc Zsuzsannától és Némedi Imrétől. Szaxofonon Radetity Ádám közreműködött. A rendezvény helyszínét Basity Erika gyönyörű virágkompozíciói díszítették. Az Életjel évadzárója június 17-én lesz, ekkor a legkisebbek lépnek fel.