2024. szeptember 2., hétfő

A gyermekek szárnyaló képzeletéért

Az idei Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon bemutatták Milena Jeftić Ničeva Kostić alkotásait

A Szabadkán évente sorra kerülő Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon nagy figyelmet szentelnek a színházakban tevékenykedő képzőművészeknek is. Az idén a Belgrádban élő és alkotó Milena Jeftić Ničeva Kostić munkásságát mutatták be. A Kortárs Galériában a fesztivál idején kiállítás nyílt, amely során az alkotónő által készített bábokat, jelmezeket és vázlatokat tekinthették meg az érdeklődők, valamint bemutatásra került a Milena JNK című monográfia is, amelyet Jovan Despotović művészettörténész és képzőművészeti kritikus írt. A kiállításmegnyitón Nela Tonković, a Kortárs Galéria igazgatója örömét fejezte ki a kiállítás kapcsán, és külön kiemelte, hogy Milena Jeftić Ničeva Kostić alkotómunkáját eddig sem tévesztették szem elől, egyik képe ugyanis a galéria egyik legfrekventáltabb helyén található, irodájuk falát díszíti. Mindemellett ez a kiállítás remek alkalmat adott arra, hogy ezúttal a művésznő gazdag színházi tevékenysége is fókuszba kerüljön.

Milena Jeftić Ničeva Kostić Tamáslakán született 1943-ban, és Belgrádban diplomázott. A hatvanas évektől kezdve jegyzi képzőművészeti tevékenységét, az elmúlt évtizedekben pedig több mint ötven önálló kiállítása nyílt meg mind a volt Jugoszláviában, mind szerte a világban. Művei számos díjban részesültek, munkássága szinte kimeríthetetlen. Több intézmény is őrzi alkotásait, kollekciót adományozott egyebek közt a Vajdasági Színházmúzeumnak. Zoran Maksimović, a Vajdasági Színházmúzeum igazgatója szerint rendkívül jelentős és értékes ajándékról van szó. Példaértékű, hogy a művésznő megőrizte a vázlatokat is, amelyek az alkotófolyamat fontos részébe engednek betekintést.

A Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál már korábban is felismerte Milena Jeftić Ničeva Kostić alkotómunkájának jelentőségét, hiszen 2005-ben Kis Herceg díjban részesítette. Ez valójában életműdíj, amelyet azok kapnak, akiknek a tevékenysége előtt tiszteleg a fesztivál és a színházvilág. Habár jelmez-, báb- és díszlettervező, Milena elsősorban festőművésznek tartja magát. Képzőművészeti világára az élményei és a gyermekkor emlékei hatnak leginkább. Gazdag és élénk színvilága a színházi jelmezeire is jellemző, a természetszeretete pedig gyakran köszön vissza az alkotásairól. Gordana Popović Vasić méltatásában olvasható, hogy Milena Jeftić Ničeva Kostić rendkívül kreatív módon játszik a térrel és a jelmezekkel, ami gazdag vizuális élményt eredményez. Történelmi témájú vagy a múltban játszódó előadások esetében korhű igyekszik lenni, de csak mértékletesen. Szabadon engedi a képzelőerejét, teret enged a fantáziának. A nézőknek az előadásokban megjelenő karakterek átformálhatóságát sugallja, ezzel még jobban serkentve a gyerekek szárnyaló képzeletét.

(Az írás Üveggolyó mellékletünkben jelent meg.)