2024. szeptember 2., hétfő

A jazz nyelvén

A múlt héten csütörtökön és pénteken került sor az idei Jazzik fesztiválra

Csütörtökön kezdődött Szabadkán a Jazzik nemzetközi dzsesszfesztivál. A koncertekre ezen a napon a Gyermekszínházban került sor. A „jazz szerelmesei” előtt a szabadkai Zeneiskola jazztanszakának növendékei mutatkoztak meg, majd pedig a Zabos Regina Band kápráztatta el a közönséget. Zabos Regina a szabadkai Zeneiskola jazztanszakának volt diákja, jelenleg főiskolai hallgató Székesfehérváron, de visszatért Szabadkára, hogy fellépjen a Jazziken. Őket követte a Kochetov kvartett, Szerbia egyik legattraktívabb, kiváló zenészekből álló jazz-zenekara, zenéjükben ötvözik a klasszikus jazzhangzást a new wave jazz-zel és egyéb stílusokkal, repertoárjukban pedig a feldolgozások mellett saját szerzemények is szerepelnek.

Pénteken a Jazzik fesztivál a városházán folytatódott. Elsőként a Szőke Nikoletta kvartett lépett fel. Az énekesnőt Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő) és Csizi László (dobok) kísérte. Szőke Nikoletta a közönséggel megosztotta, hogy nagy öröm Szabadkán fellépni, az igazi partit pedig számára azt jelenti, amikor zenésztársaival színpadon lehet. Mint mondta, nagyon élvezi a közös koncertezést, és valamikor annyira belefeledkezik Szakcsi Lakatos Róbert zongoraszólójának hallgatásába, hogy csaknem elfelejti folytatni a dalt. Őket követte a Yellowjackets formáció, az Amerikai Egyesült Államok egyik legjelentősebb fúziós jazzt játszó zenekara, amely 35 éves fennállása során 26 albumot jelentetett meg. Az együttest Russell Ferrante, Bob Mintzer és William Kennedy alkotja, tavaly pedig Dane Alderson is csatlakozott hozzájuk.

A jazzkedvelő közönség mindkét koncertet vastapssal jutalmazta, a végén pedig olyan hangos ujjongásba kezdtek, hogy a Yellojackets ráadásdalokat is játszott.

A Jazzik idején a diákok jazzműhelyekben vehettek részt a szabadkai Zeneiskolában, ahol a fesztivál fellépőitől tanulhattak. Mindkét napon a jazzkedvelők legnagyobb örömére a késő esti órákban oldott hangulatú örömzenélés zajlott a Klein House-ban.