2024. július 16., kedd

Rendhagyó tanórákat is tartana az ARGARO együttes

Történelmi kaleidoszkóp című műsoruk mind irodalomórákon, mind történelemórákon is megállná a helyét

Történelmi kaleidoszkóp címmel készítette el bemutatkozó, zenés, irodalmi műsorát a most alakult ARGARO együttes. Az összeállításban a történelem jelentős eseményeiről és a vajdasági magyarság helyzetéről, életérzéseiről szóltak versben, dalban a közönséghez. A formáció tagjait – Jónás Gabriella színművésznőt, Miklenovics Aranka versmondót és Szabó Róbert zenészt – arról kérdeztük, hogy ki hogyan adta a maga részét a műsorhoz, és mik az együttes további tervei.

– Amikor elkezdtük gyűjteni az anyagot – karácsony előtt született meg az ötlet – még nem tudtuk pontosan, hogy mi lesz belőle. Ám ahogy megszólaltak a dalok, a versek, látszódott, hogy a magyar kultúra napjára szeretnénk elkészíteni, és egyre inkább kibontakozott, hogy nem lapáttal egymás mellé vetett dalok, versek ezek, hanem lett egy jól megfogalmazható vonulata. Történelem, irodalom, magyarság történelme, magyar irodalom, vajdasági lét. Ki-ki tudja a maga dolgát, és ez szépen egymásra épül a pódiumon – hallottuk Jónás Gabriellától, akivel arról is beszélgettünk, hogy a művészetben minden mindennel összefügg, így az ilyen kaleidoszkóp-jellegű produkciók nagyon hálásak lehetnek mind a művészek, mind a közönség számára – A zene és az irodalom mellé én el tudom képzelni, hogy a képzőművészet is bekapcsolódjon, például egyik fellépésünk előtt nyílhatna kiállítás is. Az anyag érdekessége, kicsit másféle szemlélete miatt szeretnénk iskolákba is eljutni. Az előadás mintegy egyórás, de minden témakörből van annyi anyag, hogy elvehetünk belőlük úgy, hogy a 45 perces tanórán is kerek egészet mutathasson. A diákok általában szeretik is az ilyen rendhagyó órákat.

Ahogyan Miklenovics Aranka elmondta, a Történelmi kaleidoszkóp úgy lett összeállítva, hogy legyen egy olyan műsoruk, amely átfogja magyar történelmünket, de olyan módon, hogy több előadási lehetőséget is biztosítson. Tehát akár egy művelődési házban előadható legyen, de ha a lehetőség úgy hozza, akár iskolában is, tanóra keretében. Aranka a műsorban versekkel lépett fel, amikor pedig arról faggattuk, hogy vajon van-e köztük kedvenc, elmondta, hogy nehéz lenne a versek közül kedvencet választani, de talán a ballada az a műfaj, amellyel eddig a legkevesebbet foglalkozott, és mivel a Történelmi kaleidoszkópban fontos szerepe van, így ez volt számára a legnagyobb kihívás.

– Azok a versek, amelyek a nemzeti történelmünk fordulópontjaihoz köthetőek, illetve amelyek a szülőföldhöz való kötöttséget mondják el, könnyen a szívhez nőnek. Verset pedig úgy lehet igazán mondani, ha megérinti az én lelkemet, akkor tudom azt továbbadni. Szerintem minden ilyen előadásnak az a célja, hogy a közönség ugyan jól szórakozzon, de a lelkükben valahol mélyen rejlő érzést megérintsük. Fontosnak, küldetésnek érzem, hogy műsoraink olyan értéket közvetítsenek, amelyek meghatározó és emlékezetes érzéseket váltanak ki a közönségben. A szórakoztatás mellett értékközvetítő tartalommal készítettük ezt a műsort – hallottuk Arankától.

Szabó Róbert zenei válogatásában a Szörényi- és Bródy-szerzemények mellett helyet kaptak saját szerzeményei is, a saját repertoárjában számos olyan, már korábban írt dal található, amely időben, témában jól illik a versekhez, a műsor témájához.

– A politikai dalaim, én így hívom ezeket, történelmi, politikai témákkal foglalkoznak, mint például a holokauszttal, az ’56-os forradalommal, a vajdasági magyarság helyzetével. Van dalom Vajdaságról, Szabadkáról. Tavasszal tervezünk több fellépést, szeretnénk eljutni vajdasági falvakba is, és az iskolákba is elvinni a műsort. A 7-8. osztályosok és a középiskolások számára ez egy hasznos, rendhagyó óra lehet, ahol a hallottak segíthetik jobban rögzíteni a témával kapcsolatban az iskolában tanultakat.