2024. július 17., szerda

Milyen kilátásaink vannak itt?

Zenés, szatirikus, formakereső színpadi művel igyekeznek megválaszolni a kérdést az újvidéki egyetemisták

Az Európa Kollégium Színtársulata szerda este bemutatta második, HÁTország című előadását, melyet Patyerek Réka, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék másodéves hallgatója írt és rendezett.

– A HÁTország egy olyan ország, ahol minden mondat azzal kezdődik, hogy hát… Az aktuálpolitikára és a kor emberének a problémáira reflektálunk ezzel az előadással. Az ország utolsó kilenc lakosa költözik be a KILÁTÁS villájába, és különböző problémákat kell megoldaniuk, amikkel a mindennapjaikban is küzdenek. Az első feladat a szaporulat kérdése a HÁTországban, a második, hogy egy adott összeget igazságosan szétosszanak, és jól felhasználják azt, a harmadik pedig – mivel elbukták az első két feladatot, és folyamatosan fogyatkoznak –, hogy el kell dönteniük, igénybe veszik-e a külső segítséget, amellyel talán okosabban meg tudják oldani a feladatokat, vagy végre sikereket tudnak majd elérni. Aki ugyanis elhagyja a KILÁTÁS villáját, az magát HÁTországot is elhagyja – foglalta össze az előadás tartalmát Patyerek Réka.

Az egy hónap alatt színpadra állított zenés színpadi mű az ittmaradás nehézségeinek és az elvándorlás buktatóinak témáját boncolgatja, ezen belül pedig azt a kérdést, hogy a jelen állapotokon még változtatni képes fiatalok közösségi vagy egyéni érdekeket tartsanak-e szem előtt, amikor a saját boldogulásuk és jövőjük a tét. Az ember tragédiájának kiinduló szituációját és a valóságshow-k koreográfiáját ötvöző előadást számos kulturális regiszter inspirálta: Domonkos István Kormányeltörésben című poémája mellett többek között elhangzottak Pilinszky János-versek, a Vad Fruttik és a Kozmosz zenekarok dalai, valamint több népszerű magyarországi slam poetry-szöveg is.

A HÁTország szereplői: Szűcs Orsolya (Műsorvezető), Csíkos Dániel (Intellektus), Maletaški Krisztina (Lucifer), Apró Alexandra (Hosztesz), Bicók Lilla (Elszármazott), Szeles Anita (Apátiás), Liptai Csaba (Együgyű), Lakatos Adrián (Drúzse), Sarnyai Dorottya (Szingli), Pásztor Anasztázia (Fiatal anyuka), Pletikoszity Árpád (Művész), Ódri Norbert (Műsorvezető) és Balog Dániel (Úr); zeneszerző: Bolyos Miklós; angyali kar: Magyar Réka, zene: Györe Szabolcs, Sterbik László, Szőnyi Csongor, Bolyos Miklós; díszlet: Papp Katalin; design: Lality Csaba; technikai munkatárs: Bukosza Ferenc; háttérmunkatárs: Vörös Jóska.