2024. szeptember 2., hétfő

Örökségünk, kincseink

Kiállítással és gálával kezdődött a Külhoni magyar értékgyűjtés című rendezvénysorozat Szabadkán

Kétnapos rendezvénysorozat vette kezdetét pénteken a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Hungarikum Bizottság és a magyar Földművelésügyi Minisztérium szervezésében, Külhoni magyar értékgyűjtés – Szakmai nap címmel. A Szabadkán és Palicson zajló rendezvények célja bemutatni a külhoni magyar értékgyűjtő mozgalom munkáját, lehetőséget biztosítani a hungarikummozgalom Kárpát-medencei és vajdasági eredményeinek áttekintésére. Ennek keretében Szemelvények a Vajdasági Magyar Értéktárból címmel kiállítás nyílt meg pénteken este a szabadkai városháza előcsarnokában. A kiállítást Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg.

– Az „örökség” kisebbségi sorsban a nemzetépítés folyamatában beállt hiányt (Trianon) is igyekezett kitölteni olyan feladatokat vállalva magára, amely nélkül a nyelvváltás és az asszimiláció még inkább felgyorsult volna. A megélt múlt és a közös jövő az, ami az egyén, illetve egy kisebb közösség választása során megjelenik.Így válhatott ez az örökség önmeghatározásunk: a felvállalt belső különbözőség, amely által közös nevezőre hozható a helyi és a nemzeti, a saját és a közös, az egyedi és az általános (Gombos, 1936 – Gyöngyösbokréta, Pacsér, 1977 – Durindó). Végül mindebből mégiscsak egy közösnek mondható identitás állhat össze, és maga a „nemzet” is örökséggé válik – mondta egyebek között Hajnal Jenő.

A kiállításról dr. Silling Léda néprajzkutatót, a tárlat kurátorát kérdeztük:

– Kiállításunk célja, hogy az érdeklődőket körbevezessük a közös történelmünkön, megmutassuk a látható és rejtőzködő vajdasági kincseinket, értékeinket. A listánk nem végleges, tudósok, diákok egyaránt bővíthetik – értesültünk dr. Silling Lédától. A megnyitón közreműködött a bácsfeketehegyi iskola tamburazenekara.

Az est további részében a városháza dísztermében gálaműsor zajlott, amelyen V. Németh Zsolt, magyar környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár mondott ünnepi beszédet.

– Öt évvel ezelőtt, amikor megalkottuk a törvényt, a hungarikumokról, nemzeti értékeinkről, akkor egy értékpiramist állítottunk fel. Ennek része a magyar értékár és a hungarikumok. Összegyűjtünk mindent Kárpát-medence-szerte, amely az alkotótevékenységhez tartozik, a termelési kultúrához, a természeti értékeinkhez és az épített környezethez. Mindent, ami értékes és fontos számunkra. Amikor megalkottuk a törvényt, akkor természetes volt számunkra, hogy nem lehet teljes a magyarság értéktára a külhoniak értéke nélkül – hallottuk egyebek közt V. Németh Zsolttól, aki a találkozások fontosságát is hangsúlyozta.

A műsorban hegedűn közreműködött Brezovszki Gergő, fellépett a Bukrok Énekegyüttes, az Ethnokor együttes, Kantár Máté és Komjáti Dóra felvidéki citerakettős, Lőrinc Tímea színművész, Resócki Rolland és Vázsonyi Csilla, valamint Szabó Csongor és Bús Anett néptáncosok, továbbá Toldi István népmesemondó. A rendezvénysorozat szombaton szakmai programmal folytatódott Palicson.