2024. július 22., hétfő

A nagy múltra, a keresztény értékekre mutat rá

A Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium a klasszikus és modern nyelvekre, a keresztény értékekre összpontosít

A Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium a Szabadkai Egyházmegye oktatási és nevelési intézménye, ahova elsősorban azokat a tanulókat várják, akik egyházi szolgálatot választanának.

Az iskola társadalmi-nyelvi irányzatú gimnázium, amely a klasszikus és modern nyelvekre összpontosít, a keresztény értékekre mutat rá, hogy a tanulók megállják a helyüket a jövőben is. A gimnáziumban folyó oktatás célja a leendő értelmiség nevelése, az új ismeretek elsajátítása és gyakorlatba való átültetése. Hozzá kell tenni azonban, hogy az intézménybe nemcsak egyházi szolgálatokra készülők iratkozhatnak be, hanem azokra is, akik más hivatást választanak. Akik tanulmányaikat az érettségi után valamely más egyetemen kívánják folytatni, gond nélkül felvételizhetnek, hiszen a Paulinum tanmenete és tanrendje alkalmazkodik a gimnáziumok előirányzott tanmenetéhez, ezzel biztos alapot nyújtva a sikeres továbbtanuláshoz – tudtuk meg Miocs Józseftől, a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium igazgatójától-rektorától.

A Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium (Fotó: Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium weboldal)

A Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium (Fotó: Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium weboldal)

Az iskola kétnyelvű és négy tagozata van. Az osztályokban az órák alkalmával magyar és horvát nyelven folyik az oktatás. Fő tantárgyai: a magyar és horvát nyelv (mint anyanyelvek), hittan, latin és a német nyelv, valamint a történelem. Ezenfelül pedig a filozófia, pszichológia, szociológia, földrajz, matematika, fizika, kémia, biológia, informatika, angol, zeneművészet és képzőművészet. Az oktatás mindig délelőtt folyik, délután pedig számos lehetőség van a szabad aktivitásokra, például sportolásra, vagy a művészeti (zene, festészet, irodalom) szakkörben való tevékenykedésre, továbbá művelődési eseményeken való részvételre. A gimnáziumba való beiratkozás lehetőséget nyújt a fiúk számára a kollégiumba való beiratkozásra is, a lányok részére viszont lehetőség van a szabadkai középiskolások diákotthonába való felvételre, de otthonról is utazhatnak a diákok költségtérítéssel. A kollégiumban lakók ellátása díjtalan, ráadásul az intézmény vezetősége számos alkalommal támogatja növendékeit, akár tanszerekkel, akár belföldi vagy külföldi kirándulásokkal.

A Paulinumban a tanuló a 6.-7.-8. osztály tanulmányi eredményének az átlagát és a kisérettségijének a pontszámát veszik figyelembe, és egy ajánlólevelet, ami megkapható plébánostól, káplántól, hitoktatótól vagy kántortól is. Az okmányok és az ajánlólevél felmutatása után egy beszélgetés következik a diákkal, aki ha eleget tesz a követelményeknek, felvételt nyer az intézménybe.

A beiratkozással kapcsolatos további információkat és tudnivalókat az érdeklődők megtalálhatják az iskola és kollégium honlapján (www.paulinum.edu.rs), feltehetik kérdéseiket a 024-555-340-es telefonszámon, valamint útbaigazítást kaphatnak a helybeli plébánosnál, hitoktatónál, illetve az intézmény igazgatóságán, amelyet minden munkanapon felkereshetnek.

Nyitókép: A Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium (Fotó: Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium weboldal)