2024. július 17., szerda

Megújult a Matica srpska Képtára

Ismét látogatható az idén 170 éves galéria – Nagyszabású megnyitóval ünnepelték az eseményt

A Matica srpska Képtárának 170. évfordulója, valamint az intézmény homlokzatának és belterének megújulása alkalmából csütörtök este, az Európa Kulturális Fővárosa státusra utalva, jelképesen 20.21-kor kezdődött az a nagyszabású ünnepség, melyet követően féléves szünet után ismét látogatható a képtár. Az eseményen a nagyszámú művészetkedvelő mellett jelen volt Maja Gojković, a szerb képviselőház elnök asszonya, Igor Mirović tartományi kormányfő, Vladan Vukosavljević köztársasági művelődési és tájékoztatási miniszter, Dušan Nikolić, az Újvidéki Egyetem rektora, Nagy-Britannia és Olaszország szerbiai nagykövete, az Újvidéki Egyetem karainak dékánjai, a múzeumok és a kulturális intézmények igazgatói.

Dr. Tijana Palkovljević Bugarski, a Matica srpska Képtárának vezetője ünnepi beszédében elmondta, az intézmény átalakulásának tizenöt, az épület rekonstrukciójának pedig tízéves folyamata zárul le ezennel, egyúttal új korszak kezdődik a Matica srpska Képtárának életében. Az esemény egyik és talán legfontosabb jelszava a folytonosság, hiszen miután a jelenlegi épületébe költözött, 1958-ban pontosan június 1-jén nyílt meg új állandó tárlata a nyilvánosság előtt. Ezzel a gesztussal tehát a hagyományok tiszteletét igyekeznek hangsúlyozni, mondta Palkovljević Bugarski, és hozzátette, munkájuk során emellett arra törekszenek, hogy a modern technológiák felhasználásával és a muzeológiai innovációk figyelembe vételével elégítsék ki a közönség igényeit. Beszámolt a további újításokról is: két szobrot állítottak ki a képtár előtti téren; a kiállítótermek és a szalonok az intézmény történetében meghatározó személyek, mások mellett Sava Tekelija (Tököly Száva), Teodor Pavlović és Milivoje Nikolajević után kapták új nevüket; megalapították a Művészek pantheonját. Meghosszabbított munkaidővel, új tartalmakkal, gyermekeknek szóló aktivitásokkal várják a látogatókat, és elindítják a 170 év, 170 történetünk, 170 látogatói nap elnevezésű programjukat, melynek keretében mindennap 12 és 18 órakor rövid történeteket mutatnak be a publikumnak, melyek a képtár életéről és gyűjteményéről szólnak, Svetlana Martinović dizájnerrel és a ZAGA divatmárkával együttműködve pedig megszülettek a képtár szuvenírboltjának szemkápráztató tárgyai.

Dr. Tijana Palkovljević Bugarski azt is bejelentette, hogy a jubileum alkalmából a következő napokban három kiállítást nyitnak meg, melyeket az ünnepségre ellátogatók soron kívül, még a hivatalos megnyitók előtt tekinthettek meg: az Ivanka Acin-ajándékgyűjtemény, Sava Šumanović nagyméretű női aktportrésorozata és A mulandó világ képei. A francia és a szerb intimizmus viszonyai című kiállításokat, melyek a Matica srpska Képtárának földszinti kiállítótermeiben helyeztek el. A képtár vezetője végezetül megköszönte a köztársasági Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium, egyúttal a szerb kormány, valamint a tartományi kormány és a Vajdasági Bank támogatását, amely nélkül nem valósulhatott volna meg az intézmény megújulása, melyben kulcsszerepet játszott az N-Martin tervezőiroda, a kivitelezést végző Gat vállalat és a Városi Műemlékvédelmi Intézet.

A támogatók képviseletében először a Vajdasági Bank végrehajtó testületének elnöke, Marinosz Vatisz mondott köszöntőt, őt Aleksandra Fulgosi köztársasági művelődési és tájékoztatási miniszterhelyettes követte, végül pedig Igor Mirović tartományi kormányfő laudált, aki beszédének záró részében hozzátette, a kulturális intézmények támogatása nem csupán kötelesség, de privilégium is, mert ezek a múltat és a jövőt hozzák közelebb egymáshoz. Kiemelte, folytatni fogják a közös munkát, melynek keretében továbbra is támogatják Újvidék és Vajdaság legjelentősebb kulturális intézményeinek felújítását.

A műsor zenei részének lebonyolításában az újvidéki Művészeti Akadémia Zenekara működött közre, de szabadtéri látványosságokból sem volt hiány: a Matica srpska Képtára épületének teljes homlokzatára Srđan Radaković filmjét vetítették ki az Újvidék 2021 Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány jóvoltából, az ünnepség hivatalos részét pedig tűzijáték zárta.