2024. július 16., kedd

A népszínmű műfajának megújító megőrzéséért

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata harmadik díjat kapott Kisvárdán

A Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiválját június 23. és július 1. között tartották meg a felső-szabolcsi városban, ahol a szakmai zsűri döntése értelmében a Kulturális és Innovációs Minisztérium harmadik helyért járó díját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadása és a Csíki Játékszín Hegedűs a háztetőn című előadása megosztva kapta. A szabadkai produkció a népszínmű műfajának megújító megőrzéséért és a nagyszerű egyéni alakításokért érdemelte ki az elismerést.

A fesztivál kilenc napja alatt huszonhat előadást vittek színre három helyszínen, melyek közül a tizenhét versenyprodukciót Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója válogatta. A programban nyolc versenyen kívüli produkció is szerepelt, egy előadással pedig a határon túli színészhallgatók is készültek.

A Szabadkai Népszínház Facebook-oldalán olvasható Miloš Nikolićnak, az intézmény igazgatójának a gratulációja is, melyben hangsúlyozta, hogy a díj egy nagy elismerés a Népszínház számára, melynek értéke abban rejlik, hogy ezzel elismerik elkötelezettségüket a népi kultúra megőrzése mellett, valamint azt a bátorságot, hogy új alkotói utakat és innovatív megközelítéseket használva mutatják meg a darabokat a színpadon. Hozzátette továbbá, hogy Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabja, melyet László Sándor rendezett, a művészek és az alkotók közös munkájának és elhivatottságának eredménye. Kiemelte azt is, hogy ez a díj megerősíti a Népszínház fontosságát és befolyását egy olyan művészet létrehozásában, amely összeköt, inspirál és új távlatok megnyitására ösztönzi őket az örökségek megőrzését és ápolását illetően.

A színházi seregszemle idei díszvendége a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház volt, de érkeztek résztvevők Temesvárról, Újvidékről, Kézdivásárhelyről, Kassáról, Székelyudvarhelyről, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Nagyváradról, Csíkszeredából, Zentáról és Komáromból is. Színpadra lépett még a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciója, és látható volt a budapesti Pinceszínház szervezésében határon túli alkotókkal megvalósult előadás is.

Körmöci Petronella örömteli pillanatai a díjátadó során (Fotó: Szabadkai Népszínház Facebook-oldala)

Körmöci Petronella örömteli pillanatai a díjátadó során (Fotó: Szabadkai Népszínház Facebook-oldala)

Az idén a zsűri elnöke Németh Ákos drámaíró, műfordító, rendező volt, a testület tagja Dienes Blanka színésznő, Kiss József drámaíró, rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, Szekeres Szabolcs színikritikus és Szigeti Réka dramaturg. Versenyen kívüli, könnyedebb produkciók is várták az érdeklődőket, mint a Barcelona Flamenco Ballet Luxuria című flamenco show-ja, az Orlai Produkció, a Veres 1 Színház, a Liliom Produkció, vagy a Pannon Várszínház előadásai.

Körmöci Petronella, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának igazgatója lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a kisvárdai fesztiválon rendkívül pozitív visszajelzéseket kaptak az előadásuk kapcsán.

– A zsűri és a közönség is nagyon jól fogadta a produkciónkat. A nézők soraiból sokszor hallottunk kuncogást, nevetést és tapsot is az előadás közben. A bírálóbizottság tagjai elismeréssel beszéltek a munkánkról. Kiemelték, hogy nagy bátorság volt, hogy a népszerű dalok válogatása helyett nyírségi autentikus népzenével tűzdeltük az előadást, továbbá megdicsérték a rendezést és a színészi játékot is – hallottuk Körmöci Petronellától, aki hozzátette, hogy igen kevés díszletelemet használtak a produkciójuk során, pont azért, mert ez a társulat tájoló előadása, amellyel járták, illetve járják még ősszel is Vajdaság falvait.

– A századeleji darabokat mindig nagy kosztümökben, hatalmas díszletben játsszák, mi egy egyszerű, de nagyszerű megoldást választottunk. Nagyon jól éreztük magunkat Kisvárdán, valamint az előadás közben is. Erről a fesztiválról – nagy örömünkre – általában díjjal térünk haza. Az elmúlt négy évben pedig 19 fesztiválon jártunk, és 13 elismerést nyertünk el. Úgy gondolom, ez egy jó eredmény – emelte ki a színművész.