2024. július 17., szerda

A passzivitás megengedhetetlen

A nemzeti tanácsokról szóló könyvbemutatót tartottak

A tartományi ombudsman és a Vajdasági Kulturális Intézet kedden este a Nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai és a kultúra című könyv bemutatóját tartották meg a Vajdasági Kulturális Intézet székházában Újvidéken. A kötet szerkesztői dr. Duško Radosavljević politológus, Vukašinović Éva, kisebbség jogokkal megbízott tartományi ombudsmanhelyettes és Miroslav Keveždi filozófiatanár. A könyvvel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat Vukašinović Éva ismertette.
– Ez a szöveggyűjtemény a széles közönségnek készült. Nagyon kevés kiadvány foglalkozik a nemzeti tanácsokról szóló törvény gyakorlati alkalmazásával. A tartományi ombudsman készített egy kétrétű kutatást a törvény hatályba lépésének második és harmadik évfordulóján. Ez a kiadvány azért érdekes, mert különböző véleményeket ütköztet. Nagyon szeretem, amikor egy kérdésről több megvilágításból tudok olvasni és hallani. Úgy gondolom, hogy ez mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy megfelelőbben tudjuk megoldani a gondokat – mondta a kisebbségjogokkal megbízott tartományi ombudsmanhelyettes.
– Nagyrészt a kultúra területén mutatkozott meg, hogy a törvény sajnos nem a legideálisabban van kidolgozva. Ez a tanulmánykötet hozzájárulhat ahhoz, hogy esetleg egyes kérdésekre, amelyek nem voltak megfelelően megvitatva, megoldást találjunk. Igyekeztünk változatos munkákat beválogatni a kötetbe, amelyben politológus, történész, művészettörténész, jogász és szociológus szerzők munkáit olvashatjuk. Ebben a szöveggyűjteményben megjelent munkámmal megpróbáltam a tartományi ombudsman eljárásai folytán felmerült legfontosabb kérdéseket tisztázni az ombudsman állásfoglalásának a tükrében. Igyekeztem rámutatni, hogy mely pontokban kellene módosítani a törvény rendelkezéseit, másrészt elmondani azt, hogy a passzivitás megengedhetetlen, akármennyire nem tetszik egyes törvényrendelkezés valakinek, amíg törvényerővel bír, addig alkalmazni kell – szögezte le Vukašinović Éva.