2024. július 17., szerda

Egy tipikusan európai helyszín

Újvidék a 2020-as Európa kulturális fővárosa címet nem érheti el, de 2021-ben jó eséllyel megpályázhatja

Befejeződött kedden a második Nemzetközi Duna Kulturális Konferencia Újvidéken. Peter Langer, a Duna menti városok és régiók tanácsának koordinátora kifejtette, hogy a balti államokkal foglalkozó program mellett a Duna régió stratégiája az Európai Unió számára kiemelt fontosságú. Langer a németországi Baden-Württemberg tartomány nevében azt mondta, hogy nagy felelősséget éreznek a Duna menti partnereik iránt, és ezért 2011-ben elfogadták a Duna stratégiát.
A konferencián részt vett dr. Méhes Márton, a bécsi Balassi Intézet – Collegium Hungaricum igazgatója is.

– Ez már a második Nemzetközi Duna Kulturális Konferencia, az első konferenciát tavaly Ulmban rendezték meg. Az Európai Unió Duna régió stratégiáját le kell bontani konkrét szereplőkre és területekre, majd konkrét projektumokra. Az együttműködés nem jöhet létre találkozók nélkül, amelyeken megbizonyosodhatnak, hogy a jövőben számíthatnak a másik félre. Az Ulmban megszervezett konferencia egyfajta ismerkedés volt, de most itt Újvidéken jóval fontosabb és konkrétabb témák kerültek napirendre. Európa kulturális fővárosai és a Duna menti fesztiválok voltak a fő megbeszélnivalók – nyilatkozta lapunknak dr. Méhes, aki korábban a berlini Collegium Hungaricum igazgatóhelyettese volt, illetve részt vett a Pécs Európai Kulturális Főváros 2010 projektum kidolgozásában is.
Arra a kérdésre, hogy Újvidéknek milyen esélyei vannak az Európa kulturális fővárosa cím elnyerésére, a Balassi Intézet igazgatója azt válaszolta, hogy ez egy nagyon ambiciózus program, és hogy a városnak meg kell küzdenie ezért a kitüntetésért.
– Nagyon fontos az elején látni a politika, a gazdaság, a kultúra és a civil szféra szereplőinek, hogy ez a cím nem ajándék. Ez a cím nagyon nagy dolog, messzi földre elviszi a város jó hírét, de nem ajándék, hanem inkább kihívás. Egy város életében 100 évente adatik meg az a lehetőség, hogy Európa kulturális fővárosa legyen, de ha el is nyeri ezt a címet, az nem fogja megoldani minden problémáját. Amikor egy város ezért a kitüntetésért verseng, akkor a városvezetőségnek nagyon őszintén számadást kell végeznie a téren, hogy mire is képes az általuk képviselt település, és a kitűzött célok valóban megvalósíthatóak-e. Én azt gondolom, hogy Újvidéknek óriási potenciálja van, egy tipikusan európai helyszín, amely multikulturális, a Duna mentén fekszik, és még nagyon sok előnye van ahhoz, hogy az áhított kitüntetést elnyerje. Mostanra bizonyossá vált, hogy Újvidék a 2020-as Európa kulturális fővárosa címet nem érheti el, de 2021-ben jó eséllyel megpályázhatja – mondta dr. Méhesi.

A Duna stratégiával foglalkozó fórumot az idén június 26-án és 27-én Bécsben, a következő Nemzetközi Duna Kulturális Konferenciát pedig jövőre Temesváron szervezik meg.