2024. október 5., szombat

A fekete-fehér képnek lelke van

Lazukics Anna könyvbemutatója Magyarkanizsán
Virág Gábor és Dancsó Andrea középen Lazukics Annával

Virág Gábor és Dancsó Andrea középen Lazukics Annával

– Egyszer csináltam egy képet, amire azt mondták, hogy nem jó. Bemozdult, életlen lett, levágtam a gyerekek fejét is. Akkoriban az egyszerű képeket szerették, amelyek a festészetet imitálták. Azt tartották szép fotónak, ami olyan, mint egy festmény. Mivel azt mondták, nem jó, megfeledkeztem róla. Amikor a könyvet készítettem, rájöttem, hogy ez egy nagyon jó fotó. Az idő hozza meg a stílusokat, nem kell csodálkozni, hogy a fiatalok nem úgy fotóznak, ahogy mi – vallja Lazukics Anna, aki nem szereti, ha fotóművésznek szólítják, azt mondja, az idő hozza meg a stílusokat, s majd száz év múlva kiderül, művészet-e, amit csinál. Az őszinte képek érdeklik, a színek és a digitális technika adta lehetőségek szerinte nem mindig a valóságot tükrözik, viszont a fekete-fehér képnek lelke van. Lazukics Anna, a Magyar Szó egykori fotóriportere, szigorú arccal ült le a magyarkanizsai József Attila Könyvtár közönsége elé, de az első mondatától az utolsóig a széksorokhoz láncolta a hallgatóságot közvetlen, anekdotázó stílusával, érdekes történeteivel, elgondolkodtató szavaival.

Fotó c. könyve tavaly jelent meg, s a 2014-es Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat díjnyertese alkotása lett. Ezt az alkotást mutatták be a magyarkanizsai közönségnek csütörtökön délután, ahol a szerzővel Dancsó Andrea és Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója beszélgetett.

– Könnyű dolgunk volt, hiszen Anna fotói annyira látványosak, úgy is készültünk, hogy bezsebeljük ezt a díjat. A könyvet a Vajdasági Fotószövetséggel közösen jelentettük meg, a tervezője Kapitány László volt, akinek szintén több munkáját díjazták már, így szinte biztosra mentünk, ami az elismerést illeti – mondta Virág Gábor.

A könyvben összegyűjtött fotók nagy teret ölelnek fel, a különböző, apró vajdasági faluban készült életképektől egészen a londoni utcákat és a New York-i felvonulást megörökítő fotókig sok minden megtalálható benne. Többségében az ötvenes és a nyolcvanas évek között készültek, jellemeket, hangulatokat megragadó alkotások sorozata. A képek mellé szövegek is kerültek a könyvbe, többek között Léphaft Pál, Lennert Géza és Gergely József tollából.