2024. szeptember 2., hétfő

Herceg Jánosról az őszi filmvetítésen

Megkezdődött Vicsek Károly filmrendező szerzőiest-sorozata a Szabadkai Városi Könyvtárban

Csütörtökön este, a Szabadkai Városi Könyvtárban Kép-írás – Magyar írók mozgó képeken címmel kezdetét vette Vicsek Károly filmrendező szerzőiest-sorozata. Az első est Herceg Jánosról szólt. Vendégei Toldi Éva és Vicsek Károly voltak, a moderátor pedig Gazsó Hargita. A rendezvény folyamán az érdeklődők egy Herceg János-portréfilmet tekintettek meg, majd pedig a Szikkadó földeken című játékfilmet. A közönséget Dragan Rokvić, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója és Lovas Ildikó írónő, a sorozat szerkesztője köszöntötte. A portréfilm levetítése után beszélgetés zajlott Herceg János és Vicsek Károly munkásságáról, a filmrendező megosztotta gondolatait a közönséggel az őszi filmestékről:

– Sorozatunk egyfajta tisztelgés a vajdasági magyar irodalom előtt. Azért vállaltam, hogy beszélhessünk azokról az írókról, akik pályám meghatározó részeivé váltak. Lehetőséget adtak, hogy olyan filmeket készítsek el irodalmi alkotásokról, amelyek túlélték íróikat, és remélhetőleg engem is túlélnek. Ez egy alkalom számomra, hogy felmérjem, hogyan tudtam kísérni és bemutatni ezt a területet – hallottuk Vicsek Károlytól.

Dr. Toldi Éva egyetemi rendkívüli tanár, irodalomtörténész, Herceg János-kutató is egyben, hiszen 1993-ban jelentette meg a Herceg János monográfiája:

– Ez a kismonográfia a magiszteri dolgozatom volt. Akkor már a Híd folyóirat és a Forum Könyvkiadó szerkesztője voltam. Napi kapcsolatban álltam írókkal. A mai nemzedék számára talán érdekes lehet, hogy akkoriban másmilyen volt az irodalmi élet, a szerkesztőségekbe szinte naponta megfordultak írók, akikkel közvetlenül lehetett találkozni. Amikor elkezdtem írni Herceg Jánosról, rábukkantam a Szikkadó földekre. Kerestem első novelláját is. Herceg János a róla szóló portréfilmben említ egy novellát, amit szerelmesen írt, de hogy hol jelent meg, és miről szólt, soha nem árulta el. Kiderült, hogy álnéven jelentette meg első írásait, úgyhogy egy felettébb izgalmas világba csöppentem, amikor elkezdtem Herceg Jánost kutatni – mondta Toldi Éva.

Vicsek Károly szerzői sorozata november 5-éig tart, az érdeklődők a Szabadkai Városi Könyvtárban az elkövetkező hetekben, csütörtökön 18 órai kezdettel egy-egy portréfilmet tekinthetnek meg, amellyel kapcsolatban beszélgetés is zajlik. A következő vetítésre 24-én kerül sor, ekkor Fejes Györgyről láthatunk portréfilmet. Az est vendégei László Sándor és Vicsek Károly lesznek, a moderátor pedig Góli Kornélia. Vicsek Károly egyébként minden alkalommal jelen lesz a vetítéseken.