2024. augusztus 17., szombat

Hat osztály hét profillal

Ősszel nem nyílik gépjárművezetői szak a szabadkai Műszaki Iskolában – Pénteken oktatási kiállítás az iskola tornatermében

Hat magyar osztály nyílik őszre hét oktatási profillal a szabadkai Műszaki Iskolában. Az egyik újdonság az, hogy az eddigi egyik kísérleti tagozat, az autóvillamossági szerelő szak megszűnik kísérletinek lenni, ugyanis a több generáción át tesztelt oktatási módszer immár jónak, hatékonynak bizonyult. A másik pedig, hogy nem nyílik gépjárművezetői szak. Ennek az osztálynak a megnyitása szülői kérés volt, ám egyrészt nem volt meg a kellő érdeklődés e szakma iránt, másrészt nem sikerült magyar nyelven tanító közlekedési mérnököt találni. Így történt meg az, hogy néhány tantárgyból szerbül zajlottak az előadások, de – hogy némiképp megoldják a problémát – a diákoknak készült egy magyar nyelvű jegyzet és felelhettek is magyarul.

Ám magyarul oktató kádert nem sikerült találni, ahogy azt Ivanović Erzsébet igazgatónő is elmondta, kevés a közlekedési mérnök, olyan pedig, aki magyarul is tudna tanítani, végképp nehezen található, és ilyen körülmények között a 2010/11-es tanévben nem is nyitnak elsősök számára gépjárművezetői szakot.

Magyar tannyelvű tagozat lesz a négyéves képzést nyújtó számítógépes szerkesztő-gépésztechnikus 30 tanulóval, egy osztályt képeznek majd a leendő gépjárműszerelők és lakatosok (15-15 hely van számukra, ez hároméves képzés), negyedik fokozatú képzés lesz a számítógép-elektrotechnikus szak (30) és a távközlési-elektrotechnikus szak (24, kísérleti tagozat), 24 hely lesz az autóvillamossági szerelőknek (harmadik fokozat), és 30 szabad helyet biztosítanak a közúti közlekedési technikusoknak, ami negyedik fokozatú képzés.

Az igazgatónőtől hallhattunk arról, hogy a gépészeti szakokon jó a felszereltségük, az év elején a Szülőföld Alap és az önkormányzat támogatásával Izraelből egy robot is az iskolába érkezett, amelynek különböző programokat írnak, és a robot a programoktól vezérelve különböző műveleteket tud elvégezni. Jól felszerelt a lakatosműhelyük is, ám ezen szakmák iránt sajnos egyre kisebb az érdeklődés, valószínűleg szülői ráhatás következményeként is, pedig gépészekre mindig szükség van.

A tavaly augusztus 23-án kigyulladt tornatermet immár rendbe hozták, a biztosító kifizette a szükséges összeget, 17,5 millió dinárt. Az iskola felújított tornaterme közel egy hónapja használható újra, azóta már kézilabda- és középiskolák közötti futballmérkőzések is zajlottak benne, a hétvégén pedig az oktatási kiállításnak ad otthont. A pénteken 9 órakor kezdődő rendezvényen bemutatkoznak a szabadkai középiskolák, de kap egy standot a Nemzeti Foglalkoztatásügyi Szakszolgálat szabadkai kirendeltsége is.

Oktatási kiállítás

Az oktatási kiállítás pénteken 9-től 18 óráig, szombaton pedig 9-től délig látogatható a szabadkai Műszaki Iskola tornatermében. Szombaton pedig 9 és 12 óra között az Egészségügyi Középiskola és a Közgazdasági Középiskola nyílt napra várja a nyolcadikosokat és szüleiket.