2024. augusztus 17., szombat

A gyermek a világ éke

Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál tizenhetedszer Szabadkán – Vendégjáték Szegeden is

A gyermek a világ éke (Deca su ukras sveta): hamarosan felhangzik az ezt a címet viselő dal, a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál himnusza, a sorrendben 17. színházi fesztivál ugyanis május 16-án kezdődik Szabadkán, és május 22-ig ismét több országból – többek között Magyarországról, Spanyolországból, Oroszországból, Szlovéniából, Lengyelországból, Csehországból, Franciaországból – hozzánk érkező produkciókat láthatunk.

A versenyprogramban 20 előadás mérettetik meg, íme ízelítőként egy kis kedvcsináló: A rút kiskacsa, Candide, Csipkerózsika, Csillagfiú, Mese a fehér holdról, A halász és az aranyhal... Kísérőrendezvényekben idén sem lesz hiány. A város főterén fellépnek a mazsorettek, az óvodások, a művelődési egyesületek néptáncosai, balettiskolák és táncstúdiók növendékei, a Szabadegyetemen működő Eurocinemában filmeket vetítenek, a galériában kiállítások nyílnak, nemzetközi tudományos fórumot szerveznek, és közönségtalálkozó is lesz az idei Kis Herceg-díj tulajdonosaival, Nikolaj Naumovval és Igor Bojovićtyal.

Mivel a szabadkai Gyermekszínház felújítási munkálatai még mindig nem fejeződtek be, a versenyprogram előadásait a Jadran Színpadon és a Kosztolányi Dezső Színházban játsszák.

Ahogy azt Slobodan Marković fesztiváligazgatótól hallhattuk, a rendezvényre idén a város 20 százalékkal kevesebb pénzt tud biztosítani, és támogatókból is kevesebb van, így az előző évekkel ellentétben, amikor 260 ezer euróból gazdálkodhattak, idén a fesztivál költségvetése 160 ezer euró.

A rendezvény újdonsága, hogy hat előadást a szegediek is láthatnak a sikeres szegedi–szabadkai együttműködésnek köszönhetően. A szegedi Kövér Béla Bábszínházban a fesztivál ideje alatt, 17-e és 22-e között naponta egy darabot játszanak a szabadkai fesztivál előadásaiból.