2024. augusztus 17., szombat

Hol is van a kérelem?

A szabadkai önkormányzat nem támogatja a szerdán kezdődő Guitar Open Festivalt

Várhatóan veszteséggel, de mégis megtartják a szabadkai Guitar Open Festival reviális részét is, vagyis az esti koncerteket a Kosztolányi Dezső Színházban. Mint ahogy arról már beszámoltunk, veszélybe került ezen rész megtartása, de az egész rendezvény léte is kérdésessé vált, ugyanis a szabadkai önkormányzattól a szervezők még nem kaptak választ a támogatási kérelmükre. Erről tájékoztatták is a közvéleményt, Slobodan Čamprag, a szabadkai önkormányzat oktatási és művelődési tanácsosa pedig közleményben reagált.

– A mai napig nem kaptam semmilyen hivatalos kérelmet az idei Guitart Open Festival támogatásával kapcsolatban, holott ez a hagyományos eljárás minden művelődési eseményre vonatkozóan. Az új művelődési törvény értelmében minden rendezvénynek – amelynek nem Szabadka város az alapítója – a támogatása pályázat útján valósulhat meg, a folyó évre szóló pályázatok pedig még nincsenek kiírva. Nincs tudomásom, sem szóbeli, sem írásbeli információm arról, hogy az előző művelődési tanácsossal szó volt-e valamilyen megállapodásról vagy ígéretről. A jelenlegi önkormányzat részéről nincs semmilyen ígéret a Guitar Open Festival finanszírozására, és a most életben lévő szabályok értelmében nem is lehet ezt megígérni. A mai napig nem volt alkalmam megismerkedni, találkozni a Guitar Open Festival szervezői csapatával. Nem korrekt, hogy a fesztivál szervezői az önkormányzatra hárítják a felelősséget, miközben világos, hogy a szervezők semmit sem beszéltek meg a várossal, és a fesztivál támogatásáról sincs semmilyen szerződés aláírva – áll a közleményben.

Felkerestük Vladimir Stojanovski szervezőt, aki elmondta: tavaly novemberben adták át kérelmüket az önkormányzatnak, s mindeddig semmilyen válasz nem érkezett. A tanácsossal nem tudtak kapcsolatba lépni, a titkárnőjénél tudtak üzenetet hagyni. Arról pedig, hogy megváltozott a támogatási rendszer és emiatt nem elfogadható a kérvényük, és újra kellene pályázniuk, senki sem értesítette a szervezőket.

– Már túl késő, hogy lemondjuk a fesztivált vagy az esti koncerteket, így minden a tervek szerint valósul meg, bár azon az áron, hogy valószínűleg veszteséggel zárunk, a saját forrásainkat illetően mínuszba csúszunk, mert csak így lehet megvalósítani a programot. Vannak támogatóink, de az önkormányzati támogatásra szükségünk lett volna. Belépőjegyet pedig nem fogunk kérni, ahogy az eddigi három évben sem kértünk – mondta Stojanovski.

A fesztivált immár negyedik éve rendezik meg Szabadkán, a fellépők visszajelzései szerint az idei lesz a legtömegesebb, Szerbiából és Európából több mint száz gitáron tanuló fiatal jelezte részvételi szándékát. A fesztivál szerdán 20 órakor kezdődik a Kosztolányi Dezső Színházban és szombatig tart, 14-én és 15-én pedig – idén első alkalommal – Kiskunhalason, Szabadka testvérvárosában is megrendezik a fesztivált a kiskunhalasi önkormányzattal és Kulturális Központtal együttműködve.