2024. augusztus 17., szombat

Nyitni, nyitni, nyitni

Vasárnap kezdődik a 17. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál – Vendégjáték Szegeden is – A tervek szerint decemberre készül el a szabadkai Gyermekszínház színpada

A gyermek a világ éke ( Deca su ukras sveta ) : hamarosan felhangzik az ezt a címet viselő dal, a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál himnusza, a sorrendben 17. fesztivál ugyanis vasárnap kezdődik Szabadkán egy 19 órai kiállításmegnyitóval a Szabadegyetem galériájában és a 20 órai ünnepélyes megnyitóval a Jadran Színpadon. Május 22-ig ismét több országból – többek között Magyarországról, Spanyolországból, Oroszországból, Szlovéniából, Lengyelországból, Csehországból, Franciaországból – hozzánk érkező produkciókat láthatunk. A versenyprogramban 20 előadás mérettetik meg, íme ízelítőként egy kis kedvcsináló: A rút kiskacsa , Candide , Csipkerózsika , Csillagfiú , Mese a fehér holdról , A halász és az aranyhal ...

Kísérőrendezvényekben idén sem lesz hiány. A város főterén hétfőtől péntekig 9.30 órakor bemutatkoznak az óvodások, majd 17 órától fellépnek a mazsorettek, a művelődési egyesületek néptáncosai, balettiskolák és táncstúdiók növendékei, a Szabadegyetemen működő Eurocinemában filmeket vetítenek, nemzetközi tudományos fórumot szerveznek, és közönségtalálkozó is lesz az idei Kis Herceg-díj tulajdonosaival, Nikolaj Naumovval és Igor Bojovićtyal. Mivel a szabadkai Gyermekszínház felújítási munkálatai még mindig nem fejeződtek be, a versenyprogram előadásait a Jadran Színpadon és a Kosztolányi Dezső Színházban játsszák. A versenyprogram előadásai a Kosztolányi Dezső Színházban 10 és 18 órakor, a Jadran Színpadon pedig 12 és 20 órakor tekinthetők meg. Az előadások ingyenesek. A részletes program a www.lutfestsubotica.net honlapon olvasható.

S. Árokszállási Márta, a Gyermekszínház igazgatónője lapunknak nyilatkozva elmondta, a tervek szerint december 20-ig elkészül a színpad és a nézőtér a színházban. Az építkezés folyamatban van, gyorsabb ütemben is haladna, ha a Tartományi Nagyberuházási Alapból rendesen érkeznének a pénzek.

– Februárban megkaptunk 2 millió 200 ezer dinárt, most még mintegy 8 millió hiányzik, ugyanis a beruházás értéke 10 millió dinár. Én optimista vagyok, és remélem, hogy decemberre el is készül a színpad és a nézőtér. Ez a terv. Most a technikai felszerelés van soron, például a reflektorok és egyéb eszközök elhelyezése, az az elképzelés, hogy nyárig meglegyenek az öltözők is. A klimatizációs rendszer elég drága, 12–13 millió dinár is lehet, és a szükséges eszközökre jövőre pályázunk – mondta az igazgatónő.

Ahogy azt Slobodan Marković fesztiváligazgatótól hallhattuk, a rendezvényre idén a város 20 százalékkal kevesebb pénzt tud biztosítani, és támogatókból is kevesebb van, így az előző évekkel ellentétben – amikor 260 ezer euróból gazdálkodhattak – idén a fesztivál költségvetése 160 ezer euró.

A rendezvény újdonsága, hogy hat előadást a szegediek is láthatnak a sikeres szegedi–szabadkai együttműködésnek köszönhetően. A szegedi Kövér Béla Bábszínházban a fesztivál ideje alatt, 17-e és 22-e között naponta egy darabot játszanak a szabadkai fesztivál előadásaiból.

S. Árokszállási Márta elmondta nekünk, hogy az együttműködés a szegedi bábszínházzal nem csak a fesztivál idejére korlátozódik, sőt, eleve nem is a fesztivál miatt született meg, hanem a két intézmény egy hosszú távú, vendégjátékokban gazdag együttműködést kíván létrehozni.

– Évente legalább egy, de természetesen azt szeretnénk, ha több vendégjátékkal lephetnénk meg egymás közönségét. Az az elvem, hogy nyissunk, amennyire csak lehet. A kecskeméti Ciróka Bábszínházzal és az egri Harlekin Bábszínházzal is együttműködünk. Az utóbbiak június 1-jén érkeznek hozzánk a Süsü, a sárkánnyal, a kecskemétieket pedig őszre várjuk.